Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.05.2016

Pavel Filip a cerut evaluarea funcționalității sistemului de evidență și plăți sociale și prezentarea urgentă a raportului privind ancheta de control pentru recensământul populației

Pavel Filip a cerut evaluarea funcționalității sistemului de evidență și plăți sociale și prezentarea urgentă a raportului privind ancheta de control pentru recensământul populației

În debutul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri, Premierul a abordat două subiecte de interes social - eficiența sistemului informațional al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) de evidență și plăți sociale și raportul privind rezultatele anchetei de control a recensământului populației.

”Am fost informat că la nivelul Casei Naționale de Asigurări Sociale funcționează de mai mulți ani sistemul informațional „Protecție socială”, crucial pentru evidența și plățile efectuate în folosul pensionarilor și altor beneficiari de plăți sociale. Elaborarea a costat inițial circa 6 mln. dolari SUA. Ulterior sistemul este întreținut, de mai mulți ani, de către companii private, pentru care CNAS plătește anual sume impresionante pentru servicii de suport. În 2014 au fost încheiate 2 contracte în sumă de 13 mil. lei, în 2015 – 2 contracte în sumă de 17 mil. lei, iar din aprilie este deja semnat un contract anual de circa 14 mil. lei”, a afirmat Premierul.

În context, Pavel Filip a solicitat Cancelariei de Stat, prin intermediul Centrului e-Guvernare, dar și Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, să formeze un grup de lucru, care să evalueze funcționalitatea sistemului informațional al CNAS, cost-eficiența acestuia, precum și securitatea datelor sistemului de pensii.

În ceea ce privește rezultatele recensământului din anul 2014, Premierul a amintit despre solicitarea sa de a identifica cauzele prelungirii nejustificate a procesului de realizare a recensământului și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate încă la ședința de lucru a Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și Locuințelor din 22 martie curent.

”Am primit recent raportul BNS pe marginea anchetei interne și vreau să zic că este unul steril, cu o abordare superficială. La o altă sedinţă, din 1 aprilie, am solicitat ca timp de o lună să avem raportul cu analiza datelor anchetei de control ale rezultatelor recensământului. Astăzi deja suntem în 11 mai, iar eu nu am văzut aceste date. Vreau să va amintesc că au fost cheltuite 78,5 mln. lei pentru desfășurarea acestuia, apoi au mai fost solicitate alte 8 mln. lei suplimentar pentru finalizarea lucrărilor. Vedem şi aici o atitudine iresponsabilă a factorilor de decizie a BNS”, a spus Pavel Filip.

În concluzie, Premierul a solicitat, în termen de 3 zile, ca directorul BNS, Marin Gospodarenco, să prezinte explicaţii clare la subiectele invocate, în caz contrar să-şi prezinte demisia. „Am avut o înțelegere de la bun început că acesta va fi parcursul tuturor care vor avea o abordare superficială”, a mai spus Prim-ministrul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus