Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.05.2016

În centrul capitalei va fi edificat un monument al lui Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea

Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, edificarea prin reconstituire a monumentului celor trei martiri - Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” din municipiul Chişinău.
 
Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi, Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, militanţi ai mişcării naţionale din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea, a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923. Ulterior, în anul 1940 părţile din bronz ale monumentului au fost evacuate în România, iar elementele din piatră distruse.
 
Alexei Mateevici este autorul odei „Limba noastră”, care din 1994 este imnul Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea - inginer. Toţi trei au fost figuri importante ale vieţii politice şi culturale din Basarabia.
 
Tot în cadrul şedinţei de astăzi, Cabinetul de miniștri a acceptat propunerea de construcție în satul Costeşti, raionul Ialoveni, a monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Instalarea monumentului a fost solicitată de cetăţenii din localitate şi are ca scop fortificarea educaţiei patriotice a tinerei generaţii.
 
Cheltuielile pentru lucrările de proiectare şi edificare ale ambelor monumente vor fi acoperite din donaţii şi sponsorizări externe.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus