Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.05.2016

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Uniunea Europeană își intensifică sprijinul acrodat întrepinderilor din Georgia, Moldova și Ucraina

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Uniunea Europeană își intensifică sprijinul acrodat întrepinderilor din Georgia, Moldova și Ucraina

Un nou program comun va ajuta antreprenorii locali să profite pe deplin de oportunitățile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între fiecare țară și UE.

BERD va oferi 380 milioane de euro drept împrumuturi și garanții comerciale băncilor locale și altor instituții financiare pentru creditarea întreprinderilor, în timp ce UE va pune la dispoziție 19 milioane de euro sub formă de asistență tehnică, stimulente pentru investiții și mecanisme de partajare a riscurilor. În același timp, BERD și UE continuă să sprijine îmbunătățirea climatului investițional prin dialog pe marginea politicilor publice.

Constituirea unor zone de liber schimb este parte a acordurilor de asociere ale UE cu Georgia, Moldova și Ucraina, semnate în 2014. Aceasta va oferi întreprinderilor locale acces la piața unică a UE, cea mai mare din lume, și va ajuta la stimularea dezvoltării și creșterii economice în cele trei țări.

Semnarea marchează prima fază a programului comun al BERD și UE, în mărime de 1,2 miliarde de euro. Se așteaptă ca UE va oferi 56,5 milioane de euro sub formă de grant pentru a ajuta întreprinderile să investească în îmbunătățirea standardelor de calitate a produselor și serviciilor. Acest fapt, la rândul său, îi va pregăti pentru DCFTA și va crea un mediu favorabil pentru comerțul transfrontalier, noi locuri de muncă și creștere economică în cele trei țări.

“Aceasta este cu adevărat o inițiativă care schimbă regulile de joc în beneficiul tuturor: va ajuta companiile locale să devină mai competitive în timp ce consumatorii vor beneficia de produse și servicii de o calitate mai bună,” a declarat Alain Pilloux, Vicepreședinte interimar al BERD pe politici și parteneriate. “Aceasta va contribui, de asemenea, la valorificarea întregului potențial de export al întreprinderilor din aceste trei țări, deoarece le va oferi acces la piața europeană.”

“Întreprinderile mici și mijlocii sunt motorul economiei locale. Acest program le va ajuta să profite din plin de oportunitățile oferite de crearea zonei de liber schimb cu UE, contribuind astfel la creșterea economică globală în țările partenere,” a adăugat Katarina Mathernova, Director general adjunct al Comisiei Europene privind vecinătate și negocierile pentru extindere.

UE a oferit, de asemenea, 42 milioane de euro pentru programul BERD de susținere a micului business, îndreptat spre stimularea know-how-ului antreprenorilor în dezvoltarea de afaceri în regiunea de vecinătate estică, începând cu 2011. Ambele programe fac parte din inițiativa EU4Business, care sprijină proiectele UE pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic.

Având în vedere prezența sa locală și experiența de lucru de 25 de ani în dezvoltarea sectorului privat din cele trei țări, BERD este bine plasat  pentru a promova cu succes acest proiect. Banca este cel mai mare investitor instituțional din cele trei țări și a investit 2,6 miliarde de euro în Georgia, 1 miliard de euro în Moldova și 11,6 miliarde euro în Ucraina.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus