Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-05-11/procurorul-general-interimar-a-primit-acordul-csm-la-pornirea-urmaririi-penale-in-privintza-unui-jud-43853.html
Data: May 11, 2016 (14:12)

Procurorul General interimar a primit acordul CSM la pornirea urmăririi penale în privinţa unui judecător

Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unui judecător din cadrul Judecătoriei Glodeni.

Din actul de sesizare prezentat de Procuratură şi probele administrate rezultă o bănuială rezonabilă că acţiunile respectivului magistrat întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art.307 Cod penal - pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei sentinţe contrare legii, legată de învinuirea de săvîrşire a unei infracţiuni grave.

Potrivit materialelor procesului penal, în august 2014, în cadrul judecării unei cauze penale de învinuire a unei persoane de comiterea unei infracțiuni de corupție, magistratul a emis sentinţă de achitare a inculpatului, motivînd prin lipsa în acţiunile acestuia a faptului infracţiunii. Sentinţa de achitare a inculpatului a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bălţi, care a admis apelurile procurorilor, condamnînd inculpatul la închisoare, cu suspendare. Concomitent, instanţa de apel a relevat o serie de deficienţe şi încălcări flagrante ale legii, admise de instanţa de fond la judecarea cauzei şi achitarea incorectă a inculpatului, prin reţinerea unei alte situaţii juridice, decît cea stabilită în rechizitoriu.

Circumstanţele faptice, constatate de procurori, precum şi probele administrate relevă o bănuială rezonabilă privind comiterea de către respectivul judecător a infracţiunii sus-enunţate, nefiind stabilite careva circumstanţe ce ar exclude pornirea urmăririi penale.
De notat că, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 22 ianuarie 2015, respectivul magistrat a fost numit, prin transfer, în funcţia de judecător la Judecătoria Ialoveni.

Odată eliberat acordul CSM, Procurorul General interimar urmează să pornească în privinţa judecătorului urmărirea penală şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Urmărirea penală pe acest caz va fi exercitată de Procuratura Anticorupţie, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.