Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-05-10/ministrul-economiei-octavian-calmic-participa-la-lucrarile-reuniunii-anuale-a-berd-43845.html
Data: May 10, 2016 (12:46)

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, participă la lucrările Reuniunii anuale a BERD

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), participă în perioada 10 – 12 mai curent, la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD, care se va desfășura la Londra.
 
În timpul reuniunii, viceprim-ministrul Octavian Calmîc va avea întrevederi bilaterale cu președintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, vicepreședintele Băncii Europene pentru Investiții, Laszlo Baranyay, ministrul Finanțelor Publice al României Anca Dana Dragu, coordonatorul asistenței pentru Europa și Eurasia din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Alina Romanowski, etc. În cadrul acestor discuții vor fi abordate aspectele colaborării bilaterale dintre țara noastră cu instituțiile respective, inclusiv la capitolul realizării unor proiecte investiționale în diferite domenii ale economiei naționale.
 
Implementarea reformelor asumate de Republica Moldova pe dimensiunea Acordului de Asociere, precum și cea a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) vor fi discutate de ministrul Economiei cu delegația Uniunii Europene, condusă de directorul executiv al UE, Horst Reichenbach.
 
Agenda vicepremierului mai include un șir de întrevederi bilaterale cu reprezentanții diferitor instituții internaționale, participante la Reuniunea anuală a BERD.
 

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei,de la începutul activității sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie 447 de milioane euro, alocate pentru infrastructură (74%), instituțiile financiare (11%), industrie, comerț și agrobusiness (10%), sectorul energetic (5%).