Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.05.2016

Ministerul Finanţelor a dat start procesului de elaborare a Cadrului bugetar pe termen mediu (2017-2019)

Ministerul Finanţelor a dat start procesului de elaborare a Cadrului bugetar pe termen mediu (2017-2019)

În cadrul primei şedinţe a Membrilor Grupului coordonator pentru elaborarea Cadrului bugetar pe termen mediu (CBTM) au discutat despre: evaluarea procesului CBTM (2016-2018) şi măsurile de consolidare a procesului pentru etapa următoare; prognoza macroeconomică pentru anii 2017-2019; aprobarea componenţei grupurilor de lucru  pentru elaborarea CBTM pe anii 2017-2019.

Preşedintele Grupului Coordonator CBTM – ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu a accentuat importanţa documentului şi a cerut participanţilor la proces responsabilitate şi respectarea calendarului de acţiuni pentru formularea şi definitivarea CBTM.

”CBTM este un instrument important prin care este asigurată legătura dintre cadrul de politici şi buget, iar elaborarea documentului respectiv trebuie să devină un exerciţiu serios care, în final, să aducă îmbunătăţiri de management al finanţelor publice. Fac apel către participanţi să propună strategii sectoriale de reforme care să fie reflectate în CBTM”, a menţionat Octavian Armaşu.

De asemenea in cadrul şedinţei s-a menţionat că procesul elaborării CBTM (2016-2018) a decurs cu întîrzieri din cauza mai multor constrîngeri, inclusiv de ordin politic.

În acest context, au fost propuse mai multe măsuri de consolidare a CBTM (2017-2019), printre care îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor de către Grupul coordonator; convocarea regulată a grupurilor de lucru sectoriale şi audierea rapoartelor de activitate; sporirea gradului de responsabilitate şi implicare în proces a tuturor factorilor, în special a autorităţilor publice centrale de specialitate şi sporirea calităţii materialelor prezentate etc.

Totodată, Ministerul Economiei a expus prognoza preliminară a indicatorilor macro-economici pentru următorii trei ani, care vor fi luaţi la baza elaborării Cadrului bugetar pe termen mediu pe anii 2017-2019 şi au fost iniţiate unele discuţii preliminare asupra politicii fiscale şi vamale pentru următorii trei ani.

Ministerul Finanţelor planifică să prezinte Guvernului spre aprobare documentul CBTM pe anii 2017-2019 către luna iunie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus