Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-05-05/ipre-obiectivul-major-al-bancii-na-ionale-in-urmatorii-ani-va-fi-edificarea-increderii-ceta-enilor-i-43814.html
Data: May 5, 2016 (22:21)

IPRE: Obiectivul major al Băncii Naționale în următorii ani va fi edificarea încrederii cetățenilor în sistem

Ținând cont de situația dificilă atestată în sectorul financiar-bancar, obiectivul major al Băncii Naționale a Moldoveni (BNM), în următorii ani, va fi edificarea încrederii cetățenilor în sistem. Una dintre modalitățile de a contribui la realizarea acestui obiectiv este continuarea implementării cu fermitate a angajamentelor ce revin BNM din Acordul de Asociere RM-UE, în special pe segmentul financiar și al circulației de capital. Acestea sunt principalele concluzii ale noii analize tematice elaborate de economiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în care a fost examinat proiectul de modificare a legii privind reglementarea valutară, adoptat de Parlament la 8 aprilie curent.

Potrivit autorilor studiului, pentru a nu slăbi instrumentele necesare pentru întocmirea balanței de plăți a Republicii Moldova, precum și pentru a păstra capacitatea de realizare a unei analize obiective a pieței valutare interne, este binevenită testarea liberalizării pe sectorul de notificare a împrumuturilor oferite de nerezidenți, prin instituirea unui prag de 10,000€ în loc de 50,000€ propus de proiectul actual. Este important de menționat, că procedura dată nu ține de oferirea unor autorizații din partea BNM, ci se referă doar la notificarea autorităților, proces deloc complicat, care nu implică costuri mari financiare sau de timp.

Proiectul de lege oferă dreptul BNM de a limita retragerile de valută de pe conturile deținute la bănci, în cazul unor crize financiare. „Deși stabilitatea macro-financiară trebuie să fie o prioritate pentru orice stat, în condițiile în care nu există un cadru care să ofere siguranța financiară cetățenilor, introducerea unor prevederi restrictive privind retragerile de valută străină, ar putea crea un adevărat haos, deoarece actualmente, statul garantează mai puțin de 270€ din depozitele persoanelor fizice, ceea ce este de 370 de ori mai puțin decât norma europeană (100,000€ conform Directivei 2014/49/UE). Introducerea noilor măsuri de salvgardare în astfel de condiții, va putea contribui la deteriorarea încrederii în sistemul bancar”, consideră economistul IPRE,
Eugen Ghilețchi.

Analizând situația privind casele de schimb valutar, IPRE propune eliminarea posibilității de revocare a tranzacțiilor de către clienți, întrucât capacitățile tehnice nu permit această operațiune și pentru că prin această prevedere ar fi eliminat singurul element competitiv deținut la moment de către unitățile de schimb valutar. De asemenea, în partea ce ține de relaxarea regulilor de stabilire a cursurilor de schimb valutar, este importantă introducerea unor prevederi care ar asigura faptul că în cadrul modificărilor cursurilor de schimb valutar pe parcursul zilei, nu se atestă înțelegeri de cartel pentru manipularea cursului de schimb valutar, sau tentative de spălare a banilor.

Totodată, economiștii IPRE susțin că BNM a demonstrat un angajament ferm fată de implementarea Acordului de Asociere, transpunând directivele și regulamentele de care este responsabilă. „În cele 7 acțiuni de modificare a legislației în vederea alinierii la acquis-ul comunitar, prevăzute de către Planul National de Acțiuni pentru Implementarea Acordului de Asociere (PNAIAA), unde Banca Națională figurează ca singura instituție responsabilă, sau este instituția cu prima responsabilitate, în patru cazuri actele au fost definitivate, o directivă a fost transpusă parțial, iar alte două acte urmează a fi transpuse în viitorul apropiat”, afirmă Eugen Ghilețchi.

În concluzie, analiștii IPRE vin cu un șir de recomandări în vederea îmbunătățirii actului adoptat în prima lectură, printre care:
- diminuarea pragului împrumuturilor care nu necesită notificarea Băncii Naționale, de la 50,000€ propus în proiect la 10,000€;
- introducerea unor prevederi care ar asigura faptul că în cadrul modificărilor cursurilor de schimb valutar pe parcursul zilei, nu se atestă înțelegeri de cartel pentru manipularea cursului de schimb valutar;
- majorarea nivelului de acoperire a depozitelor persoanelor fizice, și extinderea prevederii date asupra persoanelor juridice, pentru edificarea încrederii în sistemul bancar.