Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-04-28/produsele-lactate-carnea-i-cimentul-vor-fi-excluse-temporar-din-comer-ul-liber-cu-ucraina-43766.html
Data: Apr 28, 2016 (20:25)

Produsele lactate, carnea și cimentul vor fi excluse temporar din comerțul liber cu Ucraina

Republica Moldova a introdus temporar taxe vamale la importul laptelui și produselor lactate, cărnii și cimentului din Ucraina și a stabilit cote la importul acestor produse. Hotărârea aprobată de Guvern prevede aplicarea taxelor vamale în regimul de comerț cu țările CSI, până la 31 decembrie 2016.
 
Prin introducerea taxelor vamale autoritățile încearcă să protejeze piața internă de importurile masive de lactate din Ucraina, care conform statisticilor au înregistrat în anul 2015 o creștere semnificativă. Importul de lapte acru, lapte prins și smântână, iaurt, chefir a crescut de 1,5 ori, brânzeturi cu 33 la sută, iar a cârnaților, salamurilor și produselor similare de 14 ori.
 
Potrivit hotărârii de Guvern, la laptele și produsele lactate, carnea și cimentul importate din Ucraina va fi aplicată o taxă vamală de 10 -15 la sută.
 
Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate și carne, care acuză concurență neloială, cu care sunt nevoiți să se confrunte.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, importurile acestui grup de produse în Republica Moldova a crescut semnificativ după ce Federația Rusă a impus embargou la import pentru toate produsele din Ucraina.