Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.04.2016

AEE a prezentat noile condiții ale programului de subvenționare pentru achiziționarea cazanelor pe biomasă și sancțiunile pentru companii nedisciplinate

AEE a prezentat noile condiții ale programului de subvenționare pentru achiziționarea cazanelor pe biomasă și sancțiunile pentru companii nedisciplinate

Agenția pentru Eficiență Energetică a convocat astăzi furnizorii de cazane, acreditați în cadrul Programului de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru gospodării casnice, microîntreprinderi şi întreprinderi mici, într-o ședință de informare pentru a prezenta noile condiții de funcționare a Programului. Întrunirea a avut loc ca urmare a deciziei de relansare a programului de subvenţionare, aprovată la ultima şedinţă a Consiliului Proiectului Energie şi Biomasă, prezidată săptămâna trecută de Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei, Octavian Calmâc.
 
În cadrul întâlnirii cu furnizorii acreditați de cazane, reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică au prezentat modificările efectuate la Regulametul pentru Programul de subvenţionare pentru perioada anului 2016. Astfel, în noua rundă a programului vor fi acordate subvenţii în valoare de 1 300 şi 500 de Euro unui număr total de circa 150 de beneficiari, subvenţii asigurate din fonduri europene.
 
Modificarea schemei actuale de subvenționare a beneficiarilor, de la suma de 700 la 500 de euro, a fost operată  pentru a stimula procurarea echipamentului performant, cu randamente ridicate și autonomie funcțională îndelungată.
 
Astfel, mărimea subvenţiei va fi stabilită în funcţie de parametrii tehnici ai cazanului selectat. Pentru cazanele pe biomasă cu un randament egal sau mai mare de 85 %, cu minim 36 ore autonomie de lucru, panou automatizat de control și biocombustibil utilizat:  pelete sau mixt, suma subvenției va fi de 1 300 de euro. Pentru cazanele pe biomasă cu un randament egal sau mai mare de 75%, minim 6 ore autonomie de lucru, panou automatizat de control și biocombustibil utilizat: brichete, se va oferi o subventie de 500 de euro.
 
Printre alte modificări ale Regulamentul de subvenţionare se numără şi obligativitatea beneficiarului de a instala cazanul într-un imobil dat în exploatare şi utilizat conform destinaţiei, precum şi stabilirea termenului limită de 30 de zile pentru semnarea contractului cu AEE din data acceptării cererii de intenție. Regulamentul actualizat poate fi gasit pe site-ul aee.md și biomasa.md.
 
La ședință au fost prezentate de asemenea, cazuri și precedente pe baza cărora rigorile Regulamentului au fost înăsprite. Astfel, dl Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică a anunțat furnizorii de cazane pe biomasă că, cei care nu vor respecta întocmai noile condiții ale Regulamentului, li se va retrage acreditarea.
 
Beneficiarii Programului de subvenţionare pot fi persoanele fizice cu domiciliul în Republica Moldova şi   întreprinderile mici sau microîntreprinderile, rezidente ale Republicii Moldova. Ei trebuie să fie proprietari sau coproprietari ai imobilului/întreprinderii  în care se va instala cazanul pe biomasă, iar imobilul nu trebuie să fie racordat la sistemul centralizat de încălzire.
 
Pentru a beneficia de subvenţie urmează să faceţi următorii paşi:
1. Să alegeţi cazanul produs sau asamblat în R. Moldova şi compania ce vă va oferi şi instala cazanul;
2. Să depuneţi setul de documente la Agenţia pentru Eficienţă Energetică;
3. Să instalaţi cazanul în propria casă sau întreprindere şi să primiţi subvenţia.
 
Cererile de înscriere în program vor putea fi depuse, începând cu 17 mai, la Agenţia pentru Eficienţă Energetică: Chişinău, str. Alecu Russo 1, et.10,  Tel: (22) 499 444 (ext.8);  Mob.: +373 67430436; Email: programe@aee.md.
 
Cazanele ce pot fi procurate în cadrul acestui program urmează a fi produse sau parțial asamblate în Republica Moldova. Ele pot fi achiziţionate de la companiile acreditate în program, lista cărora este accesibilă pe site-ul www.aee.md. Procesul de acreditare este unul continuu  şi este deschis tuturor companiilor ce produc sau asamblează cazane pe biomasă în Republica Moldova.
 
Amintim că prima rundă de subvenţionare a fost lansată pe 10 august 2015 zi în care au fost depuse peste 300 de cereri de la gospodării casnice, precum şi microîntreprinderi. Agenţia pentru Eficienţă Energetică implementează Programul de achiziționare în condiţii avantajoase a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice în parteneriat cu Proiectul „Energie şi Biomasă”. În perioada aprilie 2012 – august 2015, peste 900 de familii şi microîntreprinderi au primit subvenţii în valoare de până la 1300 de Euro, acordaţi din fonduri europene, pentru procurarea şi instalarea cazanelor pe biomasă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus