Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-04-22/agen-ii-economici-din-flore-ti-au-solicitat-interven-ia-autorita-ilor-centrale-in-problema-stabiliri-43709.html
Data: Apr 22, 2016 (23:15)

Agenții economici din Florești au solicitat intervenția autorităților centrale în problema stabilirii taxelor locale

Agenții economici din raionul Florești, în special cei din centrul raional, au solicitat în cadrul întrevederi de astăzi cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, implicarea autorităților centrale în problema stabilirii taxelor locale. Antreprenorii consideră că politicile abordate de unii primari duc la insolvabilitatea întreprinderile mici și mijlocii, reducerea locurilor de muncă, etc.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, reprezentanții mediului de afaceri din orașul Florești au propus revenirea la practica de plafonare a taxelor locale, care a existat anterior, dar cu stabilirea unor coeficienți pentru localități, reieșind din statutul și potențialul acestora.
 
În cadrul discuțiilor primarii din raionul Florești, conducătorii serviciilor desconcentrate, reprezentanții diferitor organizații non-guvernamentale au solicitat intervenția autorităților centrale în soluționarea mai multor probleme legate de viața social-economică a unității administrativ-teritoriale. În special s-a vorbit despre problemele protecției sociale a participanților la conflictele militare și a persoanelor cu dizabilități, reparației drumurilor locale și căilor de acces la mai multe localități, iluminatul stradal, obținerii creditelor bancare și rata dobânzii, etc.
 
La rândul său, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a vorbit despre politicile promovate de Guvernul Republicii Moldova în direcția depășirii situației social-economice din țară, precum și despre strategiile de perspectivă, care urmează a fi implementate. Potrivit ministrului Economiei, majoritatea problemelor, abordate de cei prezenți la întrevedere, deja sunt în proces de lucru, urmând ca în timpul cel mai apropiat deja să fie luate unele decizii concrete. În acest context, Octavian Calmîc a menționat că Guvernul a reușit să implementeze un set întreg de proiecte sociale, care, într-un final, au permis micșorarea tarifelor pentru consumatorii finali la energia electrică, gaze naturale, au fost indexate pensiile, etc.
 
Referindu-se la proiectele de perspectivă, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a informat pe cei prezenți despre viziunile Guvernului la formarea bugetului de stat, politicii bugetar-fiscale atât pentru anul curent, cât și pentru 2017, acordarea subsidiilor în agricultură, reformele din sectorul energetic, mediului de afaceri, etc. ”Dar trebuie să conștientizăm că orice reformă trebuie să fie susținută nu doar de autoritățile centrale, partenerii de dezvoltare sau unele organizații, dar și de cetățeni, deoarece numai în comun vom reuși să îndeplinim obiectivele trasate, să facem ordine în toate sectoarele – economic, fiscal, vamal, social, etc”, a punctat Octavian Calmîc.
 
În timpul aflării sale în raionul Florești, ministrul Economiei s-a deplasat la Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Mărculești, unde s-a documentat cu activitatea acestuia, programele de dezvoltare și atragere a investițiilor în zona respectivă. În urma discuțiilor cu administrația întreprinderii, Octavian Calmîc a dispus ca în cel mai scurt timp să fie elaborat și prezentat un plan detaliat de dezvoltare a companiei pe toate componentele, inclusiv oferirea serviciilor de transport de pasageri.