Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.04.2016

Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană s-a convocat în prima ședință

Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană s-a convocat în prima ședință

Parlamentul a constituit acest forum pentru a asigura un mecanism intern de comunicare și coordonare în procesul de integrare europeană în scopul promovării agendei legislative de integrare europeană.

În cadrul ședinței, Președintele Parlamentului Andrian Candu a îndemnat la mobilizare și responsabilizare președinții comisiilor parlamentare, deputații și funcționarii publici desemnați pentru a identifica și lichida restanțele în implementarea Acordului de Asociere și a sincroniza agendele între Parlament și Guvern.

”Pentru o coordonare mai bună a implementării Acordului de Asociere și al celui de liber schimb, începem să lucrăm pe platformă parlamentară mult mai intens și mai organizat în implementarea agendei Republicii Moldova față de UE. Suntem un stat asociat la UE, cu angajamente clare, inclusiv calendaristice, care trebuie urmate și respectate”, a declarat Andrian Candu.

Speakerul a solicitat ca, până săptămâna viitoare, să fie elaborată o agendă a acțiunilor ce urmează a fi întreprinse. Aceasta va fi realizată în baza celor prevăzute în Foaia de parcurs, semnată de Parlament și Guvern, privind agenda de reforme prioritare, ce urmează a fi întreprinse până pe data de 31 iulie 2016. Agenda va include și acțiunile prevăzute în Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere.

Totodată, Andrian Candu a anunțat că va solicita sprijinul partenerilor de dezvoltare pentru a asigura expertiza și suportul tehnic necesar, inclusiv la nivel de instruiri și transfer de bune practici pentru funcționarii din Secretariatul Parlamentului.

 ”Mă bazez pe disponibilitatea factorului politic de susținere a proiectelor de legi, de implementare a acestora, de evaluare a impactului lor, precum și a controlului parlamentar. Totodată, este importantă și munca funcționarilor din Parlament, care vor supraveghea calitatea procesului legislativ în a asigura implementarea rapidă a Acordului de Asociere”, a menționat Andrian Candu.

Potrivit Regulamentului de funcționare, Consiliul va monitoriza procesul de implementare a angajamentelor legislative concrete asumate prin agenda de integrare europeană, va exercita mecanisme de control parlamentar, în special în privința acțiunilor prevăzute în Foaia de parcurs.

Consiliul este constituit din 15 membri, inclusiv vicepreședinții Parlamentului, cei 9 președinți de comisii, președinții Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE și ai Delegației Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Euronest, Secretarul general al Parlamentului și șeful Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului.

Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană a fost creat cu suportul PNUD Moldova, în cadrul programului „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”, implementat cu suportul financiar al Suediei, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus