Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-04-19/andrian-candu-a-avut-o-intrevedere-cu-pre-edintele-forumului-germanomoldav-din-cadrul-bundestagului--43652.html
Data: Apr 19, 2016 (19:56)

Andrian Candu a avut o întrevedere cu Președintele Forumului germano-moldav din cadrul Bundestagului Germaniei, Fritz Felgentreu

Progresele și restanțele înregistrate de Republica Moldova în promovarea reformelor și integrarea europeană au fost discutate de Președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul unei întrevederi cu Președintele Forumului germano-moldav din cadrul Bundestagului Germaniei, Fritz Felgentreu.

Principalele subiecte abordate au vizat evoluțiile social-politice și economice din țară, precum și reformele inițiate de Republica Moldova în reformarea justiției, a Procuraturii, lupta cu corupția, asanarea situației în sectorul bancar, crearea unui mediu atractiv de afaceri și investițional, proiectele din sectorul energetic.

”Agenda de reforme pe care o implementăm și angajamentele pe care Guvernul și Parlamentul și le-au asumat prin Foaia de parcurs au menirea de a aduce stabilitate în țară și de a restabili încrederea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare. Suntem pregătiți pentru a demonstra, prin acțiuni concrete, că putem schimba lucrurile în bine. Prioritatea noastră este de a relua discuțiile cu FMI și a negocia un acord pentru Republica Moldova. Sperăm să existe evoluții în relațiile cu FMI”, a menționat Andrian Candu.

Speakerul s-a mai referit la pachetele de legi votate de Parlament în ultima perioadă pentru a consolida instituțiile democratice, declarând că urmează a fi finalizată reforma Procuraturii, inclusiv prin modificarea Constituției.

Președintele Parlamentului a mai precizat că autoritățile sunt în așteptarea recomandărilor Misiunii de experți pe justiție a UE pentru a le implementa.

”Misiunea de experți a elaborat deja câteva rapoarte. Le așteptăm și pe celelalte pentru a avea o situație clară asupra tuturor instituțiilor monitorizate”, a spus Andrian Candu.

Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat implicarea mai activă a societății civile în activitatea parlamentară și procesul legislativ, reglementarea conflictului transnistrean și activitatea Grupului de lucru al Parlamentului cu Adunarea Populară a UTA Găgăuziei.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Fritz Felgentreu a încurajat continuarea reformelor în Republica Moldova. Deputatul german a salutat acțiunile prevăzute în Foaia de parcurs, semnată de Parlament și Guvern, privind acţiunile prioritare ce necesită a fi întreprinse pentru avansarea reformelor. ”Aș vrea ca în cadrul vizitelor următoare pe care le vom efectua în Republica Moldova să vedem efectele pozitive ale reformelor inițiate și ale acțiunilor prevăzute în Foaia de parcurs”, a declarat deputatul german Fritz Felgentreu.