Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.04.2016

Guvernul a abrogat 169 de ordine vamale în scopul debirocratizării și al sprijinirii activității agenților economici

Guvernul a abrogat 169 de ordine vamale în scopul debirocratizării și al sprijinirii activității agenților economici

Cabinetul de miniștri a decis, astăzi, abrogarea a 169 de ordine cu impact major asupra activităţii agenţilor economici emise de Serviciul Vamal în perioada anilor 2000-2016.
 
Revizuirea actelor normative cu caracter de reglementare a activităţii de întreprinzător emise de Serviciul Vamal a fost efectuată în regim de urgență, la solicitarea Prim-ministrului Pavel Filip.
 
Astfel, a fost instituit un Grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Ministerului Economiei, Ministerului Justiției, Ministerului Finanţelor, Serviciului Vamal, ai Secretariatului Evaluării Impactului de Reglementare, Programului USAID BRITE, Corporației Financiare Internaționale (IFC), care a analizat toate actele normative emise de Serviciul Vamal în perioada anilor 2000-2016. Urmare, au fost identificate 439 de ordine cu impact asupra antreprenorilor cu activitate comercială externă.
 
După ce fiecare ordin a fost analizat prin prisma cadrului legal, au fost propuse spre abrogare 169 de ordine vamale. Lista conține ordine care şi-au pierdut valabilitatea, acte normative care au devenit caduce în virtutea noilor prevederi normative recent aprobate, acte normative care contravin expres prevederilor normative de forță juridică superioară. Alte 52 de acte urmează a fi revizuite în cadrul Grupului de lucru în următoarele trei luni.
 
Premierul Pavel Filip a salutat această decizie „Dacă există voinţă, demonstrăm şi rezultate. Odată cu reformele realizate, Serviciul Vamal devine un partener al mediului de afaceri, transparent și mai eficient”, a menţionat Prim-ministrul.
 
Astfel, dacă anterior prin Ordinul Serviciului Vamal nr.458-O din 24.12.2010, agentul economic putea efectua procedura de vămuire doar la Biroul vamal în raza sa teritorială de activitate, iar pentru a o trece la alte birouri vamale era nevoie de o autorizare prealabilă emisă de Serviciul Vamal, după anularea acestui act, se va permite vămuirea mărfurilor la orice organ vamal, la care se va adresa agentul economic.
 
Un alt exemplu este Ordinul nr.177-O din 04.10.2004 cu privire la formarea registrului agenţilor economici din domeniul comerțului exterior. Ordinul obliga orice agent economic ce intenționa să desfășoare activitate comercială externă să se înregistreze la Serviciul Vamal, să prezinte o cerere, copia certificatului de înregistrare, copia autentificată a certificatului de atribuire a codului statistic. După abrogarea ordinului, această obligaţie se anulează, Serviciul Vamal, urmând să obțină informaţia necesară despre agentul economic de la organele abilitate, în baza sistemului informațional de schimb de date.
 
Acțiunea face parte din agenda de reforme a Guvernului privind ameliorarea climatului investițional și susţinerea mediului de afaceri, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus