Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-04-12/moldova-a-c-tigat-un-proces-impotriva-komstroy-energoalians-la-curtea-de-apel-din-paris-43566.html
Data: Apr 12, 2016 (22:41)

Moldova a câștigat un proces împotriva „Komstroy” („Energoalians”) la Curtea de Apel din Paris

Astăzi, în ședința deliberativă, cererea depusă de Ministerul Justiției pe cazul Republica Moldova versus firma „Komstroy” („Energoalians”), a fost admisă de către Curtea de Apel din Paris (Franța), prin care a fost recunoscută drept ilegală sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră.

Conform hotărârii finale, s-a constatat că instanța de arbitraj ad-hoc, convocată anterior în capitala franceză, nu era în drept să adopte decizia în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis grave încălcări.

Astfel, după decizia Curții de Apel din Paris, în urma acțiunilor procesuale întreprinse, vor fi deblocate inclusiv conturilor întreprinderii de stat „MoldATSA”, responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei. De aproape un an, toţi banii pe care îi încasa compania erau blocaţi pe un cont special în Belgia, la cererea firmei „Komstroy” din Ucraina, succesoarea de drept a „Energoalians”.

Potrivit Ministerului Justi'iei, procesele judiciare au avut o durată excesivă, fiind declanșare în 2010, de către compania ucraineană „Energoalians” contra Republicii Moldova. Bugetul ţării era amenințat să piardă aproximativ 593 milioane lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari - cheltuieli pentru serviciile de avocați și onorarii pentru instanța de arbitraj. Sumele invocate nu vor mai fi achitate reclamantului de către statul nostru.