Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-04-12/consultari-politice-moldoturce-la-nivel-de-viceminishtri-ai-afacerilor-externe-43563.html
Data: Apr 12, 2016 (21:53)

Consultări politice moldo-turce la nivel de viceminiştri ai afacerilor externe

Viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii a purtat, astăzi la Ankara, o nouă rundă de consultări politice interministeriale cu subsecretarul de stat adjunct al ministerului afacerilor externe al Republicii Turcia, Ali Kemal Aydin.

În cadrul consultărilor, a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-turce, în particular, vizând promovarea dialogului politic şi dezvoltarea cooperării în domenii de interes comun. Au fost abordate, de asemenea, unele aspecte legate de situația internațională și interacţiunea dintre cele două ţări în cadrul organizaţiilor de cooperare regională din zona Mării Negre.

Cei doi oficiali au apreciat înalt dinamica pozitivă a cooperării dintre cele două ţări în diverse domenii şi au reiterat interesul reciproc în continuarea dialogului politic la diferite niveluri şi în intensificarea schimburilor comercial-economice şi consolidarea legăturilor cultural-umanitare. În acest context, au fost menţionate noile oportunităţi create de Acordul de comerț liber între Republica Moldova și Republica Turcia, ratificat recent de către legislativul moldovean, urmând să fie ratificat în curând şi de către parlamentul turc. Părțile s-au pronunţat în favoarea organizării, până la sfârşitul anului curent, a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-turce pentru colaborarea comercial-economică.

Viceministrul Lilian Darii a ţinut să menționeze contribuţia valoroasă a investitorilor turci în economia Republicii Moldova, în particular, în sfera infrastructurii, construcţiilor şi industriei hoteliere, pledând, totodată, pentru atragerea unor noi investiţii turceşti în ţara noastră.  

Potrivit MAEIE, subsecretarul de stat adjunct al afacerilor externe al Turciei Ali Kemal Aydin a apreciat înalt politica autorităţilor moldoveneşti în raport cu Unitatea Teritorial – Administrativă a Găgăuziei şi a reiterat disponibilitatea ţării sale de a sprijini în continuare cursul pro-european al Republicii Moldova și politica de reforme vizând modernizarea ţării.

În cadrul vizitei sale la Ankara, viceministrul Lilian Darii a avut o întrevedere şi cu viceministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Ali Naci Koru, în cadrul căreia au fost abordate unele subiecte vizând perspectivele relaţiilor moldo-turce.