Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-04-06/executivul-a-aprobat-modificari-la-constitutzia-republicii-moldova-in-contextul-reformarii-sectorulu-43496.html
Data: Apr 6, 2016 (22:26)

Executivul a aprobat modificări la Constituţia Republicii Moldova în contextul reformării sectorului justiției

Cabinetul de miniştri a aprobat, astăzi, două proiecte de lege cu privire la modificarea şi completarea mai multor prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova, care vin să sporească independența sistemului de justiție și să excludă oricare interferență în activitatea procurorilor și judecătorilor.
 
Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că noile prevederi reflectă angajamentele țării noastre asumate față de Uniunea Europeană prin Acordul de Asociere și Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare. Astfel, în urma modificărilor operate, este exclus termenul de 5 ani la numirea inițială a judecătorilor și este revăzută modalitatea de selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel, judecătorii Curții vor fi numiți de Președintele RM la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
 
O altă noutate este prevederea ce ține de imunitatea judecătorilor, care se va referi doar la imunitatea funcțională și nu cea personală. Aceasta înseamnă că în cazul comiterii unor acte de corupție sau altor infracțiuni, judecătorii vor răspunde conform legii indiferent de statutul acestora.
 
Tot în şedinţa de astăzi, Executivul a aprobat amendamentele la Constituţie ce se referă la modalitatea de numire a Procurorului General. Conform documentului, acesta va fi numit în funcţie de Preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pe un termen de şapte ani, fără posibilitatea de a-i fi reînnoit mandatul.
 
Suplimentar, procurorii ierarhic inferiori vor fi numiți sau eliberați din funcție de către procurorul general doar la propunerea organului de autoadministrare–Consiliul Superior al Procurorilor. Această procedură este prevăzută în Legea nouă a procuraturii aprobată recent, ce va intra în vigoare în luna august curent.
 
Amendamentele în cauză au fost elaborate în contextul realizării Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE, precum şi în corespundere cu prevederile Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.