Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2016

Siegfried Mureșan: La nivelul UE este necesară desemnarea unui Înalt Reprezentant pentru Republica Moldova

Siegfried Mureșan: La nivelul UE este necesară desemnarea unui Înalt Reprezentant pentru Republica Moldova

Europarlamentarul Siegfried Mureșan consideră că este necesară desemnarea unui Înalt Reprezentant din partea UE care să păstreze permanent dialogul cu autoritățile de la Chișinău pentru gestionarea parcursului european al Republicii Moldova.

"Susțin și doresc să lansez în dezbaterea publică în România, dar și la Bruxelles următoarea idee: cred că Uniunea Europeană are nevoie să desemneze câte un Înalt Reprezentant pentru fiecare zonă de conflict (...) sau în fiecare stat care este, la momentul actual, de importanță strategică sau în care (...) au loc o serie de evenimente care necesită o atenție sporită din partea UE. Unul dintre aceste state este Republica Moldova, unde de-a lungul perioadei de instabilitate politică, de la căderea Guvernului Streleț, din octombrie, până la punerea în funcțiune a actualului guvern, cred că UE trebuia să facă mai mult, trebuia să joace un rol mai activ. Să nu se rezume a observa, a monitoriza evoluțiile și a-și manifesta disponibilitatea de a lucra cu orice guvern de la Chișinău, fiindcă în timp ce jucătorul dinspre Est este activ la fiecare etapă, nu ajunge ca noi să spunem că vrem ca lucrurile să iasă bine la sfârșit, fiindcă nu vor ieși bine dacă nu suntem și noi activi în fiecare etapă ", a declarat Siegfried Mureșan, marți, la Parlamentul European.

Europarlamentarul a adăugat că, în opinia sa, în UE, există "o ruptură la nivelul tehnic între diplomații care monitorizează situația în state precum Republica Moldova, dar nu au putere de decizie și nu au acces și influență politică asupra factorilor de decizie din acele țări la nivelul cel mai înalt", și Înaltul Reprezentant pe Politică externă al UE, Federica Mogherini.

"Înalt Reprezentant care are de gestionat împreună cu comisarul pentru Extindere și Politică de vecinătate o mulțime de țări și o mulțime de conflicte. (...) Pur și simplu, nu este nici uman, nici instituțional posibil ca o singură persoană să acorde zilnic atenție sporită asupra a 20 de țări, 20 de conflicte. Situația din Republica Moldova, situația din Macedonia, unde a fost nevoie europeană pentru organizarea unor noi alegeri. Vedem escaladarea conflictului din Nagorno-Karabah, nu mai vorbesc de situația din Ucraina, Crimeea", a afirmat Mureșan.

El a adăugat că "sunt situații în care, dacă reacționezi cu 24 de ore prea târziu, riști ca multe lucruri să fie deja pierdute" și că Moldova are nevoie și acum de un Înalt Reprezentant, pentru implementarea acordului de asociere la UE.

"În momentul în care, de exemplu, actualul Guvern din Republica Moldova nu-și îndeplinește angajamentele, în momentul în care este discrepanță între declarațiile de intenție și ceea ce se implementează într-adevăr, acest Înalt Reprezentant să amintească zilnic Guvernului Republicii Moldova care sunt obligațiile sale, care sunt angajamentele pe care și le-a asumat față de UE și să vegheze că aceste angajamente sunt îndeplinite", a subliniat europarlamentarul.

Potrivit lui, o astfel de numire ar putea fi făcută de președintele Comisiei Europene, fiind de părere că este nevoie de un Înalt Reprezentant în Ucraina, Crimeea, Moldova, Macedonia".

"Ar fi de dorit ca și Consiliul de miniștri, adică statele membre, să susțină această desemnare. Deci, inițiativa cred că trebuie să vină de la organul executiv, de la Comisia Europeană, și titulatura trebuie să fie Înalt Reprezentant al instituțiilor europene, al Comisiei Europene, dar și al Consiliului. Și aș vedea un rol aici și pentru Parlamentul European, în sensul în care această persoană să aibă un dialog regulat și cu Parlamentul. (...) Adică, îmi imaginez ca acest Înalt Reprezentant să vină în fiecare lună în delegația interparlamentară PE cu Republica Moldova să relateze cum și-a îndeplinit rolul, cum evaluează activitatea autorităților din statul respectiv", a mai declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus