Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-04-05/parlamentul-ar-putea-vota-codul-de-etica-a-deputatului-43472.html
Data: Apr 5, 2016 (19:06)

Parlamentul ar putea vota Codul de etică a deputatului

La Biroul Permanent al Parlamentului a fost înregistrat proiectul de lege cu privire la Codul de etică şi conduită a deputatului în parlament. Iniţiativa legislativă aparţine deputatului Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, la insistenţa căruia şi cu susţinerea nemijlocită a experţilor Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a fost posibilă elaborarea codului şi readucerea acestuia în vizorul aleşilor poporului. Menţionăm că, în 2013, proiectul Codului de etică şi conduită a deputatului a fost înregistrat în parlament, dar nu a ajuns să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţelor plenare din varii motive.

Proiectul de lege stabileşte principiile şi normele de conduită a deputaţilor, îndatoririle şi restricţiile în exercitarea atribuţiilor parlamentare, impunând o mai mare responsabilitate etică în sarcina aleşilor poporului. În acelaşi timp, proiectul descrie detaliat procedura de investigare, examinare şi sancţionare a deputaţilor pentru nerespectarea prezentului cod.

În acest sens, autorul propune instituirea funcţiei de Comisar pentru etică, acesta fiind elementul-cheie al iniţiativei legislative, care va fi responsabil de asigurarea respectării Codului de etică a deputatului. Comisarul va acorda avize consultative privind respectarea Codului şi va efectua investigarea obiectivă şi nepărtinitoare a cazurilor de încălcare a prevederilor acestuia. Raportul elaborat va fi remis ulterior pentru examinare Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

În procesul de elaborare a prezentului proiect de lege au fost studiate codurile de conduită a deputaţilor din 14 state din Uniunea Europeana, America de Nord şi Australia. Adoptarea acestui proiect va servi drept o dovadă convingătoare, dar şi un pas important în vederea consolidării statului de drept.

Proiectul de lege cu privire la Codul de etică şi conduită a deputatului a fost semnat de fracţiunea PLDM şi câţiva legislatori democraţi, anunță Fracțiunea parlamentară a PLDM.