Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.04.2016

În Moldova a fost sădită prima plantație de salcie energetică

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a participat astăzi la sădirea primei plantații energetice, organizate terenul agricol al școlii profesionale din orașul Orhei. Evenimentul se înscrie în proiectul de implementare a cursului de studii educaționale dedicate sectorului energiei din biomasă, lansat la inițiativa Proiectului Energie și Biomasă în anul de studii 2015-2016 în trei școli profesionale din Republica Moldova.
 
În opinia viceministrului Valeriu Triboi, implementarea proiectelor-pilot de studii educaționale pentru sectorului energiei din biomasă la școlile profesionale nr.3 din Chișinău, Orhei și Cuhureștii de Sus, raionul Florești, este un prim pas în procesul de creare a unei platforme de profesioniști în domeniul, care devine tot mai  solicitat în Republica Moldova. Potrivit lui Valeriu Triboi, până în prezent, peste 160 de instituții publice din toată țara sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. În următorii ani, alte 80 de instituții publice vor trece energia pe bază din biomasă în cadrul etapei extinse a proiectului.
 
„Modelul ce urmează a fi pilotat la școala din Orhei este unul ce asigură autonomia energetică a instituției. Ei au biomasă pe propriile terenuri, o vor transforma în biocombustibil cu care își vor încălzi clădirile. Va fi un proces integru, ciclu închis, ce le va asigura atât cunoștințele necesare studenților, cât şi venituri din economiile obținute în raport cu combustibilul fosil utilizat anterior”, a accentuat Valeriu Triboi.
 
Plantația de salcie energetică, precum şi cea de salcâm energetic ce urmează a fi sădită în următoarele săptămâni, va fi întreținută drept combustibil pentru încălzirea spațiilor cantinei școlii din Orhei. Şcoala urmează a fi dotată în acest scop cu un tocător ce va mărunți tulpina salciei transformând-o astfel în combustibil. Combustibilul ecologic va fi utilizat la noua centrală termică ce va instalată la școala profesională , investițiile totale depășind 100.000 Euro acordați de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.
 
Plantele energetice sunt o nouă soluție energetică de alternativă promovată de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova. Tulpinile acesteia pot fi folosite atât pentru producerea biocombustibilului (brichete, pelete), care are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui, cât și în industria farmaceutică, deoarece conțin salicilină utilizată la producerea aspirinei.
 
La iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă,  Ministerul Educaţiei a lansat în anul de studii 2015-2016 noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă în trei şcoli profesionale din R. Moldova,  răspunzând astfel cererii de noi profesionişti solicitaţi  în sectorul energetic.
 
„Sunt mulţi antreprenori care doresc să lanseze afaceri de plantaţii energetice în ţară, dar, fiind un sector nou, se ciocnesc cu lipsa de specialişti bine pregătiţi. Noul curs studiat de elevi răspunde noii cerinţe pe piaţă şi promovează dezvoltarea unei noi ramuri în sectorul energiei din biomasă”,  afirmă Vladimir Brăgaru, proprietarul primei plantaţii energetice din R. Moldova.
 
Salcia energetică este cel mai răspândit soi de plantă energetică.  Mai este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece creşte câte 3 centimetri pe zi, în 2-3 ani, ajungând la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil (brichete, pelete) ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, pe sol nisipos şi pe terenuri cu bonitate redusă.  Este folosită cu succes în industria energiei regenerabile, dar şi în cea farmaceutică ea conţinând salicilină utilizată la producerea aspirinei.
 
Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, a anunțat Ministerul Economiei într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus