Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-03-30/oecd-sus-ine-sinergizarea-eforturilor-de-finan-are-a-republicii-moldova-dintre-comisia-europeana-ber-43393.html
Data: Mar 30, 2016 (21:58)

OECD susține sinergizarea eforturilor de finanțare a Republicii Moldova dintre Comisia Europeană, BERD și Banca Mondială în cadrul unui program comun

În contextul vizitei sale de lucru în Franța, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a avut, la 29 martie curent, o întrevedere cu conducerea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
 
Principalul subiect de discuție a vizat cooperarea țării noastre cu OECD în anul curent în domeniul politicilor privind întreprinderile mici și mijlocii. În context, Octavian Calmîc a menționat că provocarea principală pentru autoritățile moldovenești, la moment, este de a asigura implementarea politicilor elaborate, completate cu un proces de monitorizare și evaluare sistematică, precum și facilitarea accesului mediului de afaceri la finanțare.
 
Potrivit ministrului Economiei, pentru a consolida competitivitatea ÎMM și a beneficia de avantajele oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Guvernul și-a propus să soluționeze problemele restante cu care se confruntă ÎMM, precum reglementările restrictive în sectorul vamal, barierele tehnice în comerț, permisele și licențele, controale abuzive din partea instituțiilor reglementatoare. Nu în ultimul rând, autoritățile lucrează la eliminarea dificultăților în obținerea accesului la finanțare, identificarea surselor alternative de finanțare și dezvoltarea infrastructurii de asistență în business.
 
”La fel ca și alte țări din regiune, accesul ÎMM la finanțare în Moldova este dominat de creditele bancare, care la moment sunt neavantajoase din cauza crizei din sistem. În afară de aceasta, există un deficit acut de finanțări externe și resurse interne. În aceste condiții mizăm pe un acord cu FMI până în luna iunie și deblocarea finanțărilor externe pentru continuarea programelor demarate. De asemenea, ne propunem pentru perioada următoare să întreprindem măsuri de de-offshorizare a economiei naționale, asigurare a transparenței bancare și introducerea prețului de transfer”, a afirmat Viceprim-ministrul.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, reprezentanții organizației și-au exprimat susținerea Guvernului în efortul de implementare a politicilor de îmbunătățire a mediului de afaceri, subliniind că dezvoltarea infrastructurii de asistență în business și stimularea inițiativelor pentru competitivitate, inovație, internaționalizare ar ajuta ÎMM din Moldova să concureze la nivel de UE prin prisma DCFTA. În ceea ce privește suportul acordat țării noastre, Douglas Frantz a optat pentru sinergizarea eforturilor de finanțare a Republicii Moldova dintre Comisia Europeană, BERD și Banca Mondială în cadrul unui program comun. Anterior, OECD a acordat suport la elaborarea Strategiei pentru atragerea investițiilorpentru promovarea exporturilor 2016-2020.
 
Totodată, Secretarul adjunct al OECD l-a informat pe Viceprim-ministrul,Octavian Calmîc, despre vizita unei misiuni a OECD la Chișinău la mijlocul lunii aprilie, în cadrul căreia va fi prezentat indicele politicilor IMM în Republica Moldova.