Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-03-29/octavian-calmic-pentru-ara-noastra-procesul-de-integrare-europeana-inseamna-o-reforma-interna-profun-43370.html
Data: Mar 29, 2016 (22:01)

Octavian Calmîc: Pentru țara noastră procesul de integrare europeană înseamnă o reformă internă profundă

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a avut, astăzi, o întrevedere cu Frederic Reiss, președintele Grupului de prietenie Franța-Moldova și membrii acestei organizații.
 
În cadrul discuției, oficialii au făcut un schimb de opinii privind situația politică și economică din Republica Moldova, care sunt acțiunile Guvernului moldovean privind dezvoltarea mediului de afaceri și ameliorarea climatului investițional, cum pot fi valorificate oportunitățile de cooperare cu asociațiile de business franceze la nivel sectorial pentru inițierea proiectelor investiționale comune.  
 
În acest context, Viceprim-ministrul a spus că obiectivul principal al Guvernului pentru 2016 este asigurarea stabilității politice, economice și sociale.
”Suntem în proces de recuperare a încrederii pe plan intern, dar și extern. În viziunea noastră implementarea Acordului de Asociere cu UE este cel mai bun instrument în acest scop. De aceea, suntem determinați să realizăm toate angajamentele față de partenerii noștri externi și să implementăm cu consecvență toate reformele asumate. Pentru țara noastră procesul de integrare europeană înseamnă, în primul rând, un proces de reformă internă profundă”, a afirmat Octavian Calmîc.
 
La rândul său, Frederic Reiss a menționat că autoritățile franceze, la fel ca și cele de la Bruxelles urmăresc cu multă atenție evoluția situației din Republica Moldova, accentuând că stabilitatea politică și implementarea reformelor în domeniul justiției, climatului de afaceri sunt importante pentru accelerarea cooperării cu țara noastră.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională franceză, Gerome Lambert, s-a interesat despre procesul de implementare a DCFTA, inclusiv pe teritoriul transnistrean.
 
”Autoritățile noastre acordă atenție sporită la tot ce se întâmplă în proximitatea UE, deoarece Republica  Moldova este o țară-cheie pentru dezvoltarea parteneriatului estic”, a accentuat Gerome Lambert.
 
În acest sens, Octavian Calmîc a declarat că, de la 1 ianuarie 2016 DCFTA se aplică pe tot teritoriul Republicii Moldova și aceasta este cea mai eficientă platformă de restabilire și aprofundare a relațiilor cu această regiune.
 
”Din volumul total de exporturi ale regiunii transnistrene, peste 70% sunt pe piața RM si cea europeană. De aceea, cooperarea dintre noi este inevitabilă. La ultima reuniune în format UE, RM și regiunea transnistreană, s-a convenit ca autoritățile transnistrene să implementeze un șir de reforme în următorii trei ani pentru eliminarea barierelor în calea comerțului. Acestea vizează anularea taxelor vamale la import, introducerea graduala a sistemului de TVA și modernizarea sistemului de infrastructura a calitatii, precum si intensificarea cooperarii la nivel de experti dintre Chisinau si Tiraspol”, a spus Viceprim-ministrul.
 
În ceea ce privește rolul țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic, Octavian Calmîc a susținut că vede Moldova ca un pod de conexiune dintre Vest și Est, intree cele doua uniuni vamale, concept prezentat în cadrul recentului Forum economic de la Moscova.