Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.03.2016

La Chişinău s-au desfăşurat consultările interministeriale moldo-ruse

La Chişinău s-au desfăşurat consultările interministeriale moldo-ruse

Astăzi, la Chişinău a avut loc o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri. Delegaţia moldovenească a fost condusă de viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii, iar cea rusă de către secretarul de stat  – viceministrul afacerilor externe Grigori Karasin.

În cadrul consultărilor a fost examinat întregul spectru de chestiuni vizând relaţiile bilaterale moldo-ruse, în particular, promovarea dialogul politic, perspectivele cooperării în domeniul comercial-economic, interacţiunea în sfera cultural-umanitară şi migraţiei, consolidarea cadrului juridic al colaborării dintre cele două state.

Parţile au subliniat necesitatea menţinerii unui dialog constructiv la diferite niveluri cu scopul de a identifica soluţii reciproc avantajoase pentru problemele de pe agenda bilaterală. În acelaşi context, a fost menţionată şi importanţa relansării cooperării interparlamentare.
    
Interlocutorii au făcut un schimb amplu de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Ei au pledat pentru reluarea cât mai curând posibil a întâlnirilor în formatul „5+2”. În acest context, a fost subliniată importanţa promovării în continuare a dialogului direct dintre Chişinău şi Tiraspol şi a activităţii grupurilor de lucru pentru realizarea măsurilor de întărire a încrederii. Partea moldovenească a reiterat poziția privind necesitatea evacuării şi utilizării stocurilor de muniţii de la Colbasna, retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, precum și transformării operațiunii de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional, relatează Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus