Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.03.2016

În Moldova va fi creat un grup de elaborare a conceptului Sistemului Informațional Automatizat „Registrul Horticol și Plantațiilor Multianuale”, precum și „Registrul culturilor de câmp”

În Moldova va fi creat un grup de elaborare a conceptului Sistemului Informațional Automatizat „Registrul Horticol și Plantațiilor Multianuale”, precum și „Registrul culturilor de câmp”

Prima ședință de lucru cu privire la elaborarea conceptului Sistemului Informațional Automatizat „Registrul Horticol și Plantațiilor Multianuale”, precum și „Registrul culturilor de câmp” a avut loc luni, 28 martie, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

„Prin elaborarea acestor două registre urmărim scopul de a soluționa probleme precum statistica reală în domeniu, declararea corectă a roadei și asigurarea trasabilității produselor”, a explicat ministrul Eduard Grama. Sistemul Informațional Automatizat va cuprinde registrul plantațiilor multianuale, amplasarea acestora sub aspect teritorial, informații privind agenții economici/persoane fizice deținătoare de plantații, rapoartele privind volumele de producere și productivitatea plantațiilor, date privind vânzarea și exportul produselor.

Dat fiind faptul că la moment nu există un sistem de evidența strictă a produselor agricole, în particular, cereale, leguminoase, culturi industriale, fructe și legume, recoltate, comercializate și/sau exportate, implementarea sistemului va permite monitorizarea mișcării acestora, inclusiv, evidența facturilor fiscale eliberate. Totodată, se va facilita procesul de monitorizare și plată a impozitelor, urmare a tranzacțiilor efectuate de către agenții economici.

Spre finalul ședinței s-a luat decizia de a crea un grup de lucru, cu participarea reprezentanților mai multor instituții de stat, care va fi responsabil  de elaborarea conceptului Sistemului Informațional Automatizat „Registrul Horticol și Plantațiilor Multianuale”, precum și „Registrul culturilor de câmp”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus