Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-03-23/ministerul-economiei-a-propus-introducerea-taxelor-vamale-la-importul-produselor-din-carne-lactate-i-43290.html
Data: Mar 23, 2016 (22:31)

Ministerul Economiei a propus introducerea taxelor vamale la importul produselor din carne, lactate și ciment din Ucraina

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la aplicarea taxelor vamale în regimul de comerț cu țările CSI, cu o valabilitate până la 31 decembrie 2016.
 
Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate și carne de a întreprinde măsuri de protecție a ramurii în legătură cu creșterea pe piață a volumului și sortimentului de produse de origine ucraineană. Totodată, decizia se întemeiază pe statisticile vamale, care atestă o majorare a importurilor de lactate cu 15% și a prevederilor Acordului de comerț liber cu CSI.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, conform anexei la document produsele din carne, aproape tot spectrul de lactate și ciment urmează a fi excluse din comerțul liber cu Ucraina și aplicate taxe vamale la import. Proiectul de Hotărâre a trecut etapa de avizare la autoritățile publice și săptămâna viitoare va fi înaintat Guvernului spre aprobare.  
 
Totodată, la sfârșitul lunii martie, în cadrul Ministerului Economiei este planificată o întrevedere la nivel de experți cu reprezentanții părții ucrainene pe marginea acestui subiect.
 
Recent, ministrul Economiei, Octavian Calmîc a avut o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatâșin, la care a reiterat disponibilitatea părții moldovenești de a organiza întrevederea co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru a discuta toate aspectele comerțului bilateral.