Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.03.2016

Costin Borc: România sprijină efortul de integrare în UE al Republicii Moldova

Costin Borc: România sprijină efortul de integrare în UE al Republicii Moldova

România sprijină prin experiență, dar și financiar, efortul Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană, a susținut viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, în contextul unei întâlniri cu Octavian Calmîc, viceprim-ministru, ministru al Economiei, și Valeriu Triboi, vice-ministrul Economiei din Republica Moldova.

Oficialul român a încurajat prezența firmelor românești peste Prut, România ocupând locul 1 după numărul de societăți cu capital integral sau parțial românesc înregistrate (1.783) și locul 6 după valoarea capitalului subscris. Acesta este de aproximativ 154 milioane dolari și are o pondere de 7% în totalul investițiilor străine din Republica Moldova. Sectorul cu cea mai semnificativă prezență românească în statul vecin este cel bancar, cu o valoare de 78 milioane de dolari.

Principalele domenii spre care s-au îndreptat investițiile firmelor românești în Republica Moldova sunt sistemul financiar bancar, produsele petroliere, materialele de construcții, instalațiile sanitare și de încălzire, transporturile și expedițiile, tehnologia informației și comunicații, sistemele de securitate, comerțul, consultanța, turismul, apa minerală și sucurile carbogazoase.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de marți la care a participat și ministrul Energiei din România, Victor Grigorescu, s-a convenit desfășurarea Comisiei Mixte de cooperare economică la Chișinău, în semestrul II al acestui an.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, la 31 decembrie 2015 volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova fost de 1,352 miliarde de dolari, din care exportul a fost de 820 milioane dolari, iar importul 532 milioane dolari, soldul fiind de 288 milioane dolari în favoarea României. Față de aceeași perioadă a anului trecut, volumul schimburilor comerciale bilaterale a scăzut cu 15,76%, din care exportul a scăzut cu 25,77%, iar importul a crescut cu 6,37%.

La 31 decembrie 2015 în comerțul României cu țările necomunitare, Republica Moldova ocupa locul 4 la export (pondere de 5,15%) și locul 8 la import (pondere 3,33%), scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus