Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.03.2016

Pavel Filip: Inspecția Financiară va verifica cât de corect au fost cheltuiți banii pentru Recensământul populaţiei şi al locuinţelor 2014

Pavel Filip: Inspecția Financiară va verifica cât de corect au fost cheltuiți banii pentru Recensământul populaţiei şi al locuinţelor 2014

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii  instituţiilor statului, ai partenerilor de dezvoltare, între care Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Biroul de Cooperare al Elveției, precum și ai societății civile, care au venit cu un apel față de Guvern în vederea finalizării prelucrării și publicării rezultatelor Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova din 2014.

În cadrul întrevederii, Biroul Naţional de Statistică (BNS) a prezentat informaţii privind stadiul actual al recensământului, carenţele depistate la această etapă şi măsurile ce urmează să fie întreprinse pentru finalizarea prelucrării datelor recensământului. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, prima etapă  a Recensământului din 2014 a costat 78,6 milioane de lei.  Totodată, pentru procedurile de prelucrarea a datelor colectate, mai sunt necesare încă 8 milioane de lei, în scopul remunerării personalului angajat în acest scop. Acești bani vor fi prevăzuți în proiectul Legii bugetului pentru 2016.

Prim-ministrul a menţionat că procese legate de realizarea recensământului au fost tergiversate în mod inadmisibil. Şeful Executivului a cerut desfăşurarea unei anchete interne la BNS pentru a identifica cauzele prelungirii nejustificate a acestui proces și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate. În acelaşi timp, Inspecţia Financiară urmează să evalueze corectitudinea cheltuielilor făcute pentru desfășurarea recensământului. Premierul a mai solicitat identificarea unui mecanism pentru verificarea veridicității datelor colectate în cadrul acestui exercițiu.

Pavel Filip a dispus convocarea, în cel mai scurt timp,  a  Comisiei naţionale pentru recensământul populației și al locuințelor 2014, publicarea planului calendaristic al acţiunilor de prelucrare a informaţiei obţinute, dar şi asigurarea unei  comunicări eficiente cu publicul în domeniul respectiv, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus