Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.03.2016

Octavian Calmîc: Cooperarea economică moldo-franceză va fi restartată. Vom atrage investitori și vom extinde parteneriatele pe diverse domenii

Octavian Calmîc: Cooperarea economică moldo-franceză va fi restartată. Vom atrage investitori și vom extinde parteneriatele pe diverse domenii

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a avut o întrevedere, pe 21 martie curent, cu reprezentanții misiunilor diplomatice franceze de la Chișinău, Moscova și Kiev. Din delegație a făcut parte Pascal Vagogne, ambasadorul Franței în Republica Moldova, Julien Gebel, consilier financiar-adjunct responsabil pentru C.S.I. și Georgia la Ambasada Franței la Moscova și Frédéric Fatoux, șef-adjunct al Serviciului economic în Ambasada Franței la Kiev.

Oficialii au abordat un șir de subiecte privind cooperarea economică dintre cele două state în contextul valorificării Acordului de Liber Schimb dintre RM și UE, prioritățile Guvernului în domeniul atragerii investițiilor, precum și reformele lansate în  domeniul îmbunătățirii mediului de afaceri și susținerea sectorului IMM. De asemenea, părțile au discutat despre vizita ministrului Economiei în Franța, de la sfârșitul lunii martie, în cadrul căreia se va întâlni cu secretarii de stat de la Ministerul Economiei și Ministerul de Externe al Franței.

Octavian Calmîc a afirmat că Guvernul depune eforturi în vederea promovării reformelor structurale profunde, ajustării legislației naționale la cea comunitară, asigurării unui mediu avantajos pentru atragerea investițiilor, realizării proiectelor investiționale și de promovare a exporturilor.

„Implementarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană oferă noi oportunităţi pentru comunitatea de afaceri. De aceea, ne îndreptăm eforturile spre sporirea competitivităţii şi calităţii mărfurilor autohtone, creşterea exporturilor, inclusiv prin majorarea investiţiilor în infrastructura economică, spre dezvoltarea agriculturii moderne şi performante și spre crearea unui mediu atractiv și motivant pentru investiții”, a spus ministrul Economiei.

Viceprim-ministrul a menționat despre programul de privatizări pentru anul curent, în cadrul căruia se regăsesc 117 bunuri proprietate de stat.

„Avem o oportunitate să restartăm relațiile cu Franța pe diverse domenii. Un element cheie este să extindem parteneriatele și să atragem investitorii în Moldova pe platforma zonelor economice libere și parcurilor industriale”, a declarat Octavian Calmîc.

Potrivit Ministerului Economiei, partea franceză a vorbit despre agenda vizitei delegației moldovenești de la Paris și oportunitățile ce le oferă întâlnirea cu oficiali și reprezentanți ai business-ului francez.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus