Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.03.2016

Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la Reuniunea Adunării Parlamentare Euronest

Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la Reuniunea Adunării Parlamentare Euronest

Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la cea de-a cincea sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest. Reuniunea are loc în perioada 21-23 martie 2016, la Bruxelles. Din componența delegației fac parte deputații Marian Lupu, șeful Delegației parlamentare la AP Euronest, Oxana Domenti, Dumitru Diacov și Artur Reșetnicov.

În cadrul reuniunii deputații din țările Parteneriatului Estic și Parlamentul European vor discuta o serie de rezoluții referitoare la pozițiile și preocupările comune ale statelor membre UE și țările partenere din Europa de Est privind politica externă și amenințările externe la adresa securității acestora, perspectivele financiare multianuale ale UE și impactul acestora asupra cooperării economice între țările Parteneriatului Estic. De asemenea, parlamentarii vor dezbate proiectele de rezoluții referitoare la dezvoltarea politicii privind gazele neconvenționale și efectele potențiale ale pieței energiei în UE și țările partenere din Europa de Est, cooperarea dintre UE și țările partenere din Europa de Est în vederea recunoașterii reciproce a calificărilor profesionale, a experienței de lucru și a diplomelor universitare în cadrul procesului de la Bologna.

În cadrul reuniunii va avea loc și o dezbatere privind reacția statelor membre UE și a țărilor partenere din Europa de Est la amenințări, atacuri hibride și dezinformare, precum și acțiunile de combatere și descurajare ale acestora. Parlamentarii vor avea și un schimb de opinii pe marginea comunicării ”Parteneriatul Estic după revizuirea Politicii de vecinătate și rolul AP Euronest”, susținută de Comisarul european pentru Politica de vecinătate și negocierile pentru extindere, Johannes Hahn.

Conform agendei, în deschiderea sesiunii, vor adresa mesaje de salut Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, Copreședinții AP Euronest, Heidi Hautala și Victor Dolidze, alți oficiali europeni și reprezentanți ai observatorilor AP Euronest.  

Totodată, marți, 22 martie, în cadrul Reuniunii AP Euronest va avea loc Forumul femeilor. Parlamentul Republicii Moldova va fi reprezentat de Vicepreședinta Legislativului Liliana Palihovici.

Adunarea Parlamentară Euronest, constituită în 2011, reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic și o platformă de dialog între deputații din Parlamentul European și partenerii estici pe subiecte ce țin de implementarea reformelor politice, sociale și economice, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus