Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.03.2016

Președintele Timofti a promulgat Legea privind Procuratura

Președintele Timofti a promulgat Legea privind Procuratura

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret pentru promulgarea Legii nr. 3 din 25 februarie 2016, cu privire la Procuratură, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Legea prevede noul mecanism de numire a procurorului general, care va fi numit de președintele țării, la propunerea Consiliului superior al procurorilor, iar mandatul acestuia va fi majorat de la cinci la șapte ani.

Candidatul pentru acest post va fi ales prin concurs public. Documentul prevede optimizarea structurii procuraturii, care va fi formată din procuratura generală, cele specializate și teritoriale.

La rândul lor, procuraturile specializate vor fi divizate în două direcții: combaterea corupției și combaterea crimei organizate. Procuraturile militare, în transport, dar și la nivelul curților de apel vor fi lichidate. Legea prevede extinderea atribuțiilor Consiliului procurorilor și limitare atribuțiilor procurorului general, creșterea salariilor procurorilor, pentru egalarea lor cu salariile judecătorilor. Iar la prima etapă, salariile procurorilor vor fi de 90 la sută din cele ale judecătorilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus