Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.03.2016

Octavian Calmâc va participa la Consiliului Economic al CSI și se va întâlni cu conducerea Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse

Octavian Calmâc va participa la Consiliului Economic al CSI și se va întâlni cu conducerea Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, va participa la reuniunea Consiliului Economic al CSI, care va avea loc pe 18 martie, la Moscova. De asemenea, oficialul va participa la Forumul Economic al statelor CSI cu o intervenție privind compatibilitatea Acordului de comerț liber CSI cu DCFTA și va avea o întâlnire de lucru cu conducerea Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse.

Ordinea de zi a Consiliului va cuprinde o gamă largă de subiecte privind cooperarea economică între țările CSI, cele mai importante fiind prevederile proiectelor de protocol dintre statele membre ale Acordului de comerț liber din 18 octombrie 2011, Acordul despre schimbul de informații privind accidentele la instalațiile energetice din țările CSI, Convenția despre protejarea biodiversității agricole în cadrul CSI, Conceptul de cooperare a statelor CSI în domeniul industriei chimice ș.a.

Participanții la reuniune vor discuta despre prioritățile Planului de acțiuni pentru implementarea conceptului de securitate nucleară în cadrul CSI în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice, precum și planul de lucru comun privind utilizarea și protejarea resurselor minerale în cadrul CSI pentru perioada 2016-2020.

În aceeași zi, Octavian Calmâc se va întâlni cu viceministrul Dezvoltării economice al Federației Ruse, Alexei Lihaciov. Cei doi oficiali vor discuta despre organizarea întâlnirii co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică pe marginea agendei de cooperare bilaterală și convocarea în viitorul apropiat a reuniunii Comisiei. Totodată, ministrul Economiei va propune desfășurarea unui forum de afaceri moldo-rus, pentru a promova oportunitățile de dezvoltare a relațiilor comerciale și investiționale în contextul implementării Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Potrivit Ministerului Economiei, un alt subiect preconizat pe agenda discuțiilor este organizarea la Moscova sau Chișinău a consultărilor la nivel de experți pe problema eliminării măsurilor restrictive în schimburile comerciale dintre Federația Rusă și Republica Moldova. Menționăm că, în anul 2015 volumul exporturilor a scăzut cu 43,2% și a constituit 240,7 mln USD, iar importurile au scăzut cu 25,3% și a constituit 535.7 mln USD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus