Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.03.2016

MDRC a lansat un nou concurs de selectare a proiectelor de dezvoltare regională

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a lansat un nou concurs de selectare a proiectelor ce vor fi finanțate din Fondul National de Dezvoltare Regionala (FNDR), în perioada anilor 2016-2020.

Concursul este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 438 din 28.12.2006 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova și are drept scop dezvoltarea economiei în regiuni, dezvoltarea infrastructurii regionale și locale, precum și modernizarea serviciile publice locale pe întreg teritoriul țării. 

" Vor fi selectate proiecte în valoare totală de 1 miliard de lei care urmează a fi finanţate din sursele Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională.  Astfel, ne dorim să obținem o dezvoltare echilibrată și durabilă a regiunilor. Vom îmbina eforturile și sinergia tuturor actorilor implicați la nivel național și regional pentru a evita abordarea sectorială îngustă și pentru a asigura condițiile de relansare economică în regiunile de dezvoltare", a comunicat Vasile Bîtca, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în cadrul conferinței de lansare a concursului de selectare a proiectelor. De asemenea, ministrul a menționat că eligibili de a participa în concurs sunt autoritățile publice locale de nivelul I și II, din cadrul Regiunilor de Dezvoltare Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia.

Valerian Bînzaru. șeful Direcției generale dezvoltare regională a prezentat principalele direcții de finanțare, condițiile de participare în concurs, termenul de depunere a conceptelor de proiect și termenul de desfășurare a concursului.

"De astăzi și pînă pe 3 mai 2016, autoritățile publice locale de nivelul I și II pot depune notele conceptuale de proiect la Agențiile de Dezvoltare Regională. Ulterior, vor fi mai multe etape: de completare a notelor conceptuale, de selectare și de aprobare spre finanțare. Întregul proces va dura 5 luni. Proiectele trebuie să fie în domeniile: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice. Trebuie să concretizăm că dacă pe parcursul implementării proiectului vor apărea lucrări suplimentare celor prevăzute în proiectul tehnic, atunci aceste lucrări nu vor fi finanțate din FNDR", a subliniat Valerian Bînzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională.

Totodată, oficialii au precizat că în toate regiunile de dezvoltare vor fi organizate seminare de instruire pentru autoritățile publice locale privind abordările concursului, condițiile și criteriile de evaluare a proiectelor, iar pentru a asigura acces maxim la prevederile concursului, pe paginile  web www.mdrc.gov.md, www.adrnord.md, www.adrcentru.md, www.adrsud.md  vor fi plasate „Instrucțiunile pentru utilizatori privind înaintarea propunerilor de proiecte pentru finanțare din FNDR", anunță Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus