Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.03.2016

IPRE: Banca Națională a Moldovei vrea acces la registrele deținătorilor de valori mobiliare din Republica Moldova

IPRE: Banca Națională a Moldovei vrea acces la registrele deținătorilor de valori mobiliare din Republica Moldova

Economiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) au realizat o notă analitică, care scoate în evidență faptul că Banca Națională a Moldovei încearcă să își impună poziția pe piața de capital, devenind regulator și concomitent proprietar al unei părți din infrastructura acesteia.

IPRE a ajuns la această concluzie după ce la 25 februarie curent, Parlamentul a adoptat în prima lectura proiectul de lege nr. 14 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la BNM , Legea privind CNPF , Legea privind piața de capital , ș.a.). Printre altele, acest proiect vizează activitatea depozitarului central, care este parte componentă a infrastructurii pieței de capital și se ocupă preponderent de clearingul și decontarea instrumentelor financiare.

„Prin modificările date, de fapt se încearcă a pune capăt unei bătălii îndelungate pentru dreptul de ținere a registrului deținătorilor de valori mobiliare. Actualmente, această activitate este realizată de către societățile de registru – entități private autorizate și supravegheată de către CNPF, Moldova fiind unica țară din Europa în care activitatea de ținere a registrelor deținătorilor de valori mobiliare nu este realizată de către depozitare centrale unice. Intenția de facto a modificărilor este preluarea de către BNM a activității de ținere a registrelor prin intermediul controlului asupra noului depozitar central unic”, consideră economistul IPRE, Eugen Ghilețchi.

Analizând practica internațională din domeniu, IPRE consideră că depozitarul actual trebuie să devină depozitarul central unic. Or crearea unui nou depozitar deținut și supravegheat de către BNM, care nu are decât legătură tangențială cu piața de capital, este contrar unor principii de separare a responsabilităților între instituțiile de reglementare.

„Actualmente, CNPF este instituția care reglementează piața de capital, singura tangență a BNM cu acest sector fiind responsabilitatea de a supraveghea băncile, care sunt și brokeri pe piața de valori mobiliare. Acționarii bursei de valori sunt Băncile și Brokerii (societățile de investiții). La rândul său, Bursa, Brokerii și unele Bănci sunt acționarii Depozitarului. Intervenția BNM prin crearea și reglementarea unui nou depozitar central unic, va lovi direct în acești acționari, dar totodată va distorsiona infrastructura existentă pe piață, fapt care cu certitudine va provoca implicații și costuri neprevăzute”, conchid economiștii IPRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus