Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.03.2016

Declaraţia de presă a Prim-ministrului Pavel Filip Republicii Moldova, după reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE

Declaraţia de presă a Prim-ministrului Pavel Filip Republicii Moldova, după reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE

Reuniunea din acest an a Consiliului de Asociere vine să confirme, în primul rând, rolul cheie ce revine Acordului de Asociere în structurarea agendei de reforme pe care şi-au asumat-o autorităţile Republicii Moldova. Anume angajamentele luate faţă de partenerii noştri europeni au ghidat în mare parte activitatea Guvernului, chiar din primele zile ale mandatului său.
 
Mobilizându-ne cu maximă responsabilitate, am reuşit să clădim un fundament solid pentru ceea ce urmează de fapt să demonstreze fără echivoc seriozitatea cu care ne-am antrenat în reformarea sistemică şi reală a ţării - şi anume, implementarea durabilă a legilor şi actelor normative adoptate. Doar astfel vom putea să recâştigăm încrederea cetăţenilor noştri, doar astfel vom putea asigura rezilienţa instituţiilor statului şi doar astfel vom putea valorifica plenar oportunităţile asocierii politice şi integrării economice cu UE, în beneficiul întregii ţări. Un partener important al demersurilor noastre de modernizare trebuie să devină societatea civilă în ansamblul său, existând în acest sens toată deschiderea din partea Guvernului.
 
Discuţiile desfăşurate într-o atmosferă deschisă şi constructivă ne-au oferit ocazia evaluării rezultatelor înregistrate în implementarea Acordului de Asociere, precum şi trasarea priorităţilor pentru anul curent. Am constatat că împărtăşim aceeaşi viziune în ceea ce priveşte avansarea prin paşi clari şi acţiuni concrete în cooperarea noastră, având drept obiectiv asigurarea unui progres real în procesul de reforme şi, implicit, realizarea Acordului.
 
În acest context, am prezentat cel de-al doilea Raport privind implementarea Agendei de Asociere, care va servi drept reper, inclusiv pentru exerciţiul de actualizare al Agendei de Asociere asupra căruia am convenit cu UE, ţinând cont de expirarea în 2016 a termenului de trei ani pentru care a fost elaborat acest document. 
 
Misiunea Guvernului nu este nici pe departe una ușoară, având în vedere circumstanțele politice și cele social-economice, precum și dificultățile cu care se confruntă Republica Moldova astăzi. Totodată, eu personal, dar și întreaga echipă guvernamentală suntem absolut determinați să livrăm rezultate, suntem absolut determinați să întreprindem acțiuni concrete, care să ducă la realizarea obiectivului nostru de bază: ridicarea bunăstării și calității vieţii cetățenilor Republicii Moldova.
 
Mesajele de susținere și de încurajare pe care le-am primit astăzi de la partenerii noștri din Uniunea Europeană sunt foarte și foarte importante pentru noi, pentru că ele ne încurajează să mergem, în continuare, pe calea reformelor şi ne dau putere și încredere să realizăm absolut toate obiectivele și prioritățile care se regăsesc în Programul de guvernare.‎

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus