Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.03.2016

Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor desfășoară „Săptămâna de informare a consumatorilor”

Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor vor desfășura, în perioada, 14-18 martie 2016, o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, cu genericul „Săptămâna de informare a consumatorilor”.
 
Pe parcursul acestei săptămâni, organizatorii și-au propus să abordeze subiecte de actualitate din domeniul protecției drepturilor consumatorilor, aspecte privind legislația națională în contextul transpunerii legislației comunitare. De asemenea, Agenția pentru Protecţia Consumatorilor va desfăşura întâlniri de informare şi consultare a consumatorilor şi agenţilor economici din raioanele ţării.
 
Pe 15 martie, ziua în care se consemnează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, Ministerul Economiei organizează o masa rotundă pe tema propusă pentru anul curent de Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori - „Antibioticele din meniu”.
 
Conform agendei, evenimentul va include prezentări ale reprezentanților de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (,,Utilizarea antibioticelor în sectorul zootehnic”), Centrul Național de Sănătate Publică (,,Supravegherea fenomenului rezistenței antimicrobiene în contextul promovării strategiei naționale de consum prudent de antibiotice la om”), Agenția pentru Protecția Consumatorilor (,,Succesele și problemele implementării cadrului legal bazat pe normele europene”) ș.a.
 
Potrivit organizațiilor internaționale de profil, rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări la nivel mondial cu care se confruntă astăzi omenirea. Conform datelor statistice, aproximativ jumătate din antibioticele produse la nivel mondial sunt folosite în domeniul agricol, și o mare parte din acestea sunt folosite la creșterea rapidă a animalelor și, mai ales, la prevenirea bolilor decât la tratarea acestora. Îngrijorarea la nivel mondial cu privire la utilizarea excesivă a antibioticelor în agricultură se datorează ritmului de creștere a volumului de antibiotice utilizate în agricultură. Dacă în  2010 se utiliza 63,0 mii tone, către 2030 acest volum va ajunge la 103,0 mii tone. Supraconsumul de antibiotice a condiționat apariția bacteriilor rezistente la ele. Conform prognozelor până în anul 2050 din cauza rezistenței antimicrobiene, numărul deceselor la nivel mondial ar putea crește semnificativ.
 
Menționăm că anual, pe 15 martie, în întreaga lume, au loc manifestări dedicate cunoaşterii şi protejării drepturilor consumatorilor. Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori „Consumers International” propune o temă a evenimentului, referitoare la accesul la bunuri şi servicii, la informarea consumatorilor, subiecte de real interes pentru toți consumatorii din întreaga lume. Anul acesta, conform calendarului realizat de „Consumers International”, tema zilei este „Antibioticele din meniu”. Tema este actuală pentru toate țările, deoarece vine să atenționeze asupra unei eventuale crize internaționale majore de sănătate publică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus