Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-03-11/foaia-de-parcurs-privind-actziunile-prioritare-pentru-implementarea-acordului-de-asociere-rmue-va-fi-43114.html
Data: Mar 11, 2016 (21:14)

Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE va fi discutată la Consiliul de Asociere de la Bruxelles

La începutul lunii martie curent Guvernul, în comun cu Parlamentul Republicii Moldova a elaborat şi aprobat Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare ce necesită a fi întreprinse pentru avansarea reformelor, asigurând o stabilitate în ţară şi accelerând procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE.

Documentul reprezintă o listă consolidată de măsuri, angajamente şi termene de implementare a acțiunilor în vederea depășirii provocărilor constatate în Concluziile Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe din 15 februarie 2016 şi a celor semnalate de alţi parteneri de dezvoltare, răspunzând totodată așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova.

Foaia de parcurs vine cu un răspuns dinamic și angajat la criza social-politică și economică curentă și nu substituie strategiile și politicile existente, care vizează relațiile RM-UE. Scopul acesteia îl constituie stabilirea unui fundament instituțional și legislativ solid, precum și mobilizarea voinței politice necesare și a susținerii externe pentru reformele critice care trebuie întreprinse în perioada imediat următoare. Din aceste considerente acţiunile incluse vizează un orizont temporar îngust, de maximum 6 luni (31 iulie 2016).

Printre priorităţi figurează măsuri de combatere a corupţiei, reformare a justiţiei şi procuraturii, libertatea mass-media, reforma administraţiei publice şi reluarea cooperării cu FMI – consolidarea independenţei regulatorilor de pe piaţa financiar-bancară, investigarea fraudei bancare şi sporirea transparenţei şi condiţiilor investiţionale.

Un subiect aparte este şi cooperarea cu societatea civilă prin asumarea de către Parlament şi Guvern a angajamentelor de revizuire şi setare a unor platforme eficiente şi rezultative de dialog.

Anexat, prezentăm textul integral al Foii de parcurs privind acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE, care va fi discutată în detaliu şi în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere, planificată pentru 14 martie 2016, la Bruxelles.
 
Foaia de parcurs privind acțiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE