Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.03.2016

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan l-a primit pe Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michalski

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan l-a primit astăzi, 9 martie, pe  Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, E. S. Artur Michalski. Oficialii au trecut în revistă stadiul relaţiilor moldo-poloneze şi perspectivele cooperării bilaterale, constatînd cu satisfacţie nivelul înalt al dialogului dintre Republica Moldova şi Polonia. A fost exprimată dorinţa comună de a continua dinamica pozitivă a contactelor bilaterale atît la nivel politic, cât şi tehnic. Vicepremierul a mulţumit Guvernului Poloniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de democratizare, dezvoltare socio-economică şi apropiere de Uniunea Europeană.

În contextul eforturilor autorităţilor moldoveneşti de a soluţiona problema transnistreană, vicepremierul pentru reintegrare a punctat acțiunile primordiale ale Guvernului pe termen scurt şi mediu, menționând angajamentul de a sprijini populaţia din stânga Nistrului, prin extinderea pe întreg teritoriul țării a spaţiilor unice și implementarea proiectelor de dezvoltare social-economică a regiunii.

Referindu-se la procesul de negocieri şi derularea dialogului Chişinău-Tiraspol,  Viceprim-ministrul a specificat problemele principale de pe agenda de lucru a părţilor, ce urmează a fi soluţionate în regim prioritar, avînd în vedere că acestea reflectă situaţia precară privind respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, presiunile la care sunt supuse şcolile cu predare în grafia latină, barierele existente în calea liberei circulaţii etc.

Gh. Bălan a menţionat importanţa reluării necondiţionate a negocierilor în formatul „5+2”, a asigurării unui proces de lucru eficient şi transparent, prin angajarea constructivă a tuturor partenerilor internaţionali relevanţi. Totodată, au fost remarcate eforturile Reprezentantului special al Preşedinţiei germane a OSCE, în vederea impulsionării procesului de reglementare transnistreană.

Interlocutorii au făcut schimb de opinii pe marginea subiectelor abordate.

Ambasadorul a mulţumit vicepremierului pentru dialog şi a exprimat încrederea că relaţiile tradiţionale moldo-poloneze vor continua să se dezvolte în beneficiul ambelor popoare, anunță Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus