Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-03-09/patronatele-i-sindicatele-au-sus-inut-politica-bugetarfiscala-pentru-anul-2016-43072.html
Data: Mar 9, 2016 (20:11)

Patronatele și Sindicatele au susținut Politica bugetar-fiscală pentru anul 2016

Prevederile politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru anul 2016 au fost puse în discuție, astăzi, în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, prezidate de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

La ședință au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai Confederației Naționale a Sindicatelor, Confederației Naționale a Patronatelor, mediului de afaceri și societății civile. În rezultatul discuțiilor, părțile au susținut unanim prevederile Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016, optând pentru promovarea proiectului în redacția actuală în Guvern și Parlament și, totodată, pentru continuarea discuțiilor în formatul existent în ceea ce privește politica bugetară pentru anul viitor.

Potrivit ministrului Economiei, președintele Comisiei, Octavian Calmîc, discuțiile în cadrul Comisiei tripartite vor avea un impact pozitiv asupra politicilor inițiate și promovate de Guvern, întrucât este o platformă de comunicare și colaborare directă cu părțile interesate, partenerii și societatea civilă. „Majoritatea propunerilor au fost luate în considerație, celelalte le lăsăm pentru discuțiile ulterioare, în același format și le vom include în politica bugetar fiscală de anul viitor”, a menționat Octavian Calmîc.

Totodată, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a prezentat principalele amendamente propuse. Printre acestea se numără majorarea termenului de reportare a pierderilor rezultate din activitatea de întreprinzător, de la 3 ani la 7 ani, cu excluderea eşalonării acestora în părţi egale, introducerea impozitului pe avere pentru persoanele fizice – proprietari ai bunurilor imobiliare, care au o suprafaţă mai mare de 120 m2 şi valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale ce depăşeşte 1,5 milioane de lei; majorarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe (băuturi alcoolice, oxigen, azot, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie, autoturisme, alte tutunuri şi înlocuitori de tutun fabricate), prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2016 (10,5%).

Totodată, se prevede micşorarea cotei accizului la cidru de mere şi pere în valoare de 2,38 lei/litru, precum și majorarea cotelor accizelor la produsele petroliere importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova (benzina, motorina şi derivaţii acestora, gazele lichefiate şi naturale), la mărimea creşterii anuale a produsului intern brut nominal prognozat pentru anul 2016 faţă de anul 2015 (11,4%).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, reprezentanții sindicatelor și patronatelor au salutat proiectul de lege supus consultărilor publice cu solicitarea de a continua discuțiile și consultările asupra unui set de propuneri care ar urma a fi incluse în politica bugetar-fiscală din următorii ani.

Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective este un organ tripartit autonom, instituit pentru consultări în procesul de elaborare a strategiilor şi politicilor social-economice și aplanarea situaţiilor conflictuale la nivel naţional dintre partenerii sociali.