Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-03-04/comanescu-ue-trebuie-sa-ram-na-unita-in-sus-inerea-unei-politici-ferme-de-angajare-in-vecinatatea-es-43068.html
Data: Mar 4, 2016 (20:43)

Comănescu: UE trebuie să rămână unită în susținerea unei politici ferme de angajare în vecinătatea estică

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut, vineri, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București, prilej cu care a subliniat că, în contextul geopolitic actual, Uniunea trebuie să rămână unită în susținerea unei politici ferme de angajare în vecinătatea estică.

Potrivit unui comunicat de presă, întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii asupra ultimelor evoluții și dezbateri pe teme de actualitate ale agendei europene, precum migrația, situația regională și evoluțiile în vecinătatea estică, cu accent pe situația Republica Moldova și necesitatea susținerii eforturilor sale de reformă pe calea europeană.

"Ministrul Afacerilor Externe a reliefat susținerea României pentru o abordare cuprinzătoare a fenomenului migrației la nivel UE, amintind, în acest sens, contribuția țării noastre la acțiunile de securizare a frontierei externe (FRONTEX). A subliniat, în context, importanța de a se găsi soluții europene comune pentru a răspunde cauzelor profunde ale fenomenului migrației, pentru a întări cooperarea cu țările de origine și de tranzit, inclusiv prin utilizarea instrumentelor asistenței pentru dezvoltare. A menționat importanța consolidării cooperării cu Turcia și speranța în obținerea de rezultate concrete, în contextul apropiatei reuniuni la nivel înalt și al Summit-ul UE-Turcia", precizează MAE.

Pe de altă parte, adaugă sursa citată, Comănescu a reafirmat susținerea fermă a României pentru proiectul european și consolidarea politicilor sale de succes, reiterând în context obiectivul de aderare la spațiul Schengen.

"În cadrul discuțiilor, ministrul Afacerilor Externe a subliniat că UE trebuie să rămână unită în susținerea unei politici ferme de angajare în vecinătatea noastră estică, în contextul geopolitic actual. A arătat că evoluțiile critice din vecinătatea estică necesită și o cât mai bună reflectare a valorii strategice a acestei regiuni, precum și a zonei extinse a Mării Negre, inclusiv în cadrul viitoarei Strategii globale de securitate a Uniunii", se mai arată în comunicatul ministerului.

În ceea ce privește Republica Moldova, ministrul de Externe a reiterat "sprijinul deplin" al României pentru eforturile Chișinăului pe calea europeană și în cadrul proceselor interne de reformă, precizând că rezultatele pozitive sunt cele care vor contribui nemijlocit la consolidarea opțiunii pro-europene a țării, informează Agerpres.

"Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine autoritățile Republicii Moldova în eforturile de apropiere europeană, atât prin asistență în punerea în aplicare a Acordului de asociere și a Acordului cuprinzător de liber schimb, cât și prin alte proiecte concrete orientate spre cetățeni. În context, ministrul Lazăr Comănescu s-a referit la interesul României pentru consolidarea securității energetice în regiune, inclusiv prin sprijinul european pentru proiecte energetice concrete", arată MAE.