Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.03.2016

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan s-a întîlnit cu Asistentul-adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan s-a întîlnit cu Asistentul-adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut astăzi, 3 martie, o întrevedere cu  Bridget Brink, Asistentul-adjunct al Secretarului de Stat al SUA, care a fost însoţită de  E.S.  James D. Petit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, precum şi de alţi diplomaţi americani.
 
În mesajul de salut, adresat delegaţiei americane, Vicepremierul  a  apreciat gradul avansat al dialogului politic bilateral, exprimînd, totodată, gratitudine poporului american pentru suportul constant şi asistenţa valoroasă acordată Republicii Moldova în procesul de implementare a reformelor şi de integrare europeană a ţării. Au fost menţionate multiplele proiecte implementate în Republica Moldova cu sprijinul SUA şi realizarea unor măsuri concrete, orientate spre consolidarea încrederii dintre populația de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Discuţiile purtate s-au concentrat pe implementarea reformelor de democratizare şi modernizare a Republicii Moldova, în contextul vectorului european al ţării, precum şi pe tematica reglementării transnistrene. 
 
Vicepremierul a subliniat că, reintegrarea ţării este o prioritate strategică a statului şi a reiterat necesitatea reluării, fără precondiţii, a negocierilor în cadrul formatului „5+2”, precum şi în cadrul celorlalte platforme de dialog existente.
 
În context, Gh. Bălan a informat oficialii despre situaţia actuală şi perspectivele procesului de negocieri, abordînd unele subiecte importante de pe agenda dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, precum, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiune, libera circulaţie a persoanelor şi a mijloacelor de transport, evoluțiile  în Zona de securitate şi mecanismele de menţinere a stabilităţii în perimetrul acesteia, ş.a.
 
Totodată, vicepremierul a informat despre deciziile adoptate în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea țării din 01 martie 2016 și faptul că astăzi la sediul Misiunii OSCE din Chişinău, în prezenţa mediatorilor şi  observatorilor  din cadrul formatului „5+2”, va avea loc prima întîlnire din acest an a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.
 
De asemenea, Gh. Bălan a menţionat  angajamentul Executivului de a sprijini populaţia din raioanele de est ale ţării prin extinderea spațiilor unice în regiune,  realizarea unor programe cu impact pozitiv asupra vieţii cetăţenilor, promovarea interacțiunii dintre comunitățile de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului şi a comerţului cu UE, în beneficiul comun, precum şi a măsurilor de consolidare a încrederii dintre populaţia de pe ambele maluri.
 
În altă ordine de idei, vicepremierul pentru reintegrare a apreciat relaţiile eficiente de cooperare cu Ambasada SUA în Republica Moldova, remarcînd implicarea activă a Ambasadorului James D. Petit la consolidarea relaţiilor moldo-americane.
 
Dna Bridget Brink a mulţumit dlui Gheorghe Bălan pentru oportunitatea de a  susţine un dialog consistent şi a reiterat sprijinul pe care Guvernul american este decis să-l acorde în continuare Republicii Moldova pentru democratizarea ţării şi apropierea de Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus