Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.03.2016

Federica Mogherini: UE vrea parteneri puternici și nu sateliți aserviți

Federica Mogherini: UE vrea parteneri puternici și nu sateliți aserviți

Bruxellesul vrea mai degrabă parteneri puternici și de încredere în cadrul Parteneriatului Estic decât sateliți aserviți, a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, înainte de efectuarea unei vizite la Erevan, capitala Armeniei, potrivit agenției de presă georgiene Georgia Today.

"O uniune de jumătate de miliard de cetățeni ar putea fi tentată să se uite la vecinii săi și să vadă potențiali sateliți aserviți. Dar aceasta ar fi un dezastru. Nu avem nevoie de sateliți. Avem nevoie de parteneri puternici", a declarat Mogherini.

Parteneriatul Estic al UE reprezintă o inițiativă care reglementează politicile Bruxellesului față de fostele republici sovietice, care includ, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Observațiile șefei diplomației europene intervin pe fondul temerilor că entuziasmul UE pentru vecinii săi estici s-a răcit în contextul crizei financiare și a afluxului de migranți în Europa, potrivit Georgia Today.

Conflictele înghețate din Georgia, Azerbaidjan și Republica Moldova, precum și războiul sângeros din estul Ucrainei dau multe bătăi de cap Bruxellesului, preocupat de faptul că o politică care ar duce la aprofundarea relațiilor sale cu țările respective ar putea agrava și mai mult o situație politică deja volatilă pe continentul european, comentează aceeași agenție de presă în pagina sa electronică.

Instabilitatea politică și economică din țările Parteneriatului Estic continuă să pună în pericol sau să izoleze guvernele din țările respective în ceea ce privește capacitatea lor de a rezolva problemele structurale și de securitate, care le-ar ajuta să câștige încrederea Bruxellesului, se mai arată în comentariul menționat, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus