Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-03-02/pre-ul-de-procurare-a-energiei-electrice-sa-diminuat-pentru-luna-martie-cu-12-iar-incep-nd-cu-1-apri-43011.html
Data: Mar 2, 2016 (16:42)

Prețul de procurare a energiei electrice s-a diminuat pentru luna martie cu 12%, iar începând cu 1 aprilie cu 28%

Furnizorii la tarife reglementate, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, vor procura în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017  de la SA ”Energocom” energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decât pe parcursul anului trecut.
 
Potrivit contractelor semnate între SA ”Energocom” și furnizorii la tarife reglementate,  energia electrică pentru următorul an, 1 aprilie 2016 –  31 martie 2017, va fi livrată la un preț de 48,995 dolari SUA/MWh, comparativ cu 67,95 dolari SUA/MWh până la 1 martie 2016.
 
Mai mult, în rezultatul negocierilor, SA ”Energocom”, a obținut pentru partenerii săi o reducere de 12% la energia electrică procurată față de contractul anterior pentru perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016. În rezultat, pentru luna martie 2016, furnizorii la tarife reglementate vor achita pentru energia electrică procurată  60 dolari SUA/MWh.
 
La rândul său, SA ”Energocom” a organizat un concurs de achiziționare a energiei electrice, la care până la data limită, 25 februarie curent, au depus oferte 3 companii – una din Republica Moldova și două din Ucraina. Ofertele prezentate au fost examinate minuțios atât din punct de vedere al celui mai avantajos preț, cât și din perspectiva siguranței furnizărilor de energie electrică în volume depline pe toată durata contractului.
 
În rezultatul analizei ofertelor, învingător a fost desemnată compania Energokapital, care a oferit nu doar cel mai bun preț, dar și garanții de îndeplinire completă a obligațiunilor contractuale.

Ofertele companiilor din Ucraina nu au fost  acceptate atât din cauza unui preț mai mare la energia electrică propusă, cât și din lipsa garanțiilor de furnizare stabilă în volume depline a energiei electrice pe toată durata contractului.
 
Ministerul Economiei consideră că în condițiile unui număr limitat de potențiali producători și furnizori, s-a reușit negocierea unui preț competitiv pe piața regională.
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, un concurs similar de oferte a fost organizat și de întreprinderile Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova , termenul limită fiind 28 februarie 2016.  Dar, din lipsa unor oferte mai atractive, compania a luat decizia de a procura energie electrică de la SA ”Energocom”.
 
În condițiile noilor prețuri de procurare a energiei electrice, Ministerul Economiei consideră că sunt create premisele necesare pentru diminuarea tarifelor la energie electrică pentru consumatorii finali.