Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.02.2016

Octavian Calmâc: ”Cetățenii vor fi asigurați cu surse energetice în condițiile celor mai mici prețuri posibile”

Octavian Calmâc: ”Cetățenii vor fi asigurați cu surse energetice în condițiile celor mai mici prețuri posibile”

În scopul asigurării securității energetice a statului și furnizării constante a energiei electrice către consumatorii finali în perioada 1 aprilie 2016 – 1 aprilie 2017, ministerul Economiei a întreprins un șir de acțiuni privind cooperarea  energetică cu partenerii din Federația Rusă, Ucraina și din regiune privind asigurarea volumelor necesare de resurse energetice pentru acoperirea necesarului de consum al Republicii Moldova.
 
Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova, prezentând raportul privind măsurile întreprinse de operatorii din piață aflați în gestiunea ministerului  la capitolul asigurării securității energetice a țării.
 
Viceprim-ministrul a accentuat că în cadrul discuțiilor cu conducerea ministerului Energeticii al Federației Ruse și  a companiei «INTER RAO» (proprietarii centralei electrice de la Cuciurgan) au fost discutate o serie de întrebări privind cooperarea în domeniul energetic, inclusiv posibilitatea asigurării de către Centrala de la Cuciurgan a volumelor de energie electrică pentru acoperirea necesarului de consum al Republicii Moldova (malul drept) în perioada 01 aprilie 2016 – 01 aprilie 2017 și posibilitatea micșorării prețului la energia electrică furnizată, reieșind din conjunctura prețurilor în scădere la energie electrică și produsele petroliere din regiune. ”S-au primit asigurări că toate problemele abordate vor fi analizate, iar până la finele lunii februarie va fi prezentată poziția oficiala a acestei companii și posibilitățile tehnice ale acesteia”, a spus Calmâc.
 
Ministrul Economiei a menționat că la moment este în stadiu de examinare și posibilitatea contractării energiei electrice de la alți operatori din regiune. ”La examinarea posibilităților respective sunt luate în calcul, în primul rând, securitatea furnizărilor, întrucât din practica anilor precedenți și situația economică dificilă din regiune, în special Ucraina, există riscul real de întreruperi neplanificate al furnizărilor de energie electrică, sistarea furnizărilor, situația din 2015 este cel mai elocvent exemplu,  ceea ce este inadmisibil și pune în pericol securitatea energetică a Republicii Moldova în ansamblu”, a spus Octavian Calmâc.
 
În această ordine de idei, viceprim-ministrul a spus că S.A. ”ENERGOCOM” a transmis solicitări de prezentare a ofertelor de preț furnizorilor de energie electrică din regiune. ”Termenul limită de prezentare a ofertelor este sfârșitul lunii februarie. Cu toate acestea, din informațiile deja existente putem concluziona că Republica Moldova va beneficia de un contract de livrare a energiei electrice la preț mult mai atractiv. Despre rezultate vom informa imediat ce negocierile vor fi finalizate”, a accentuat Calmâc.
 
Ministrul Economiei a mai specificat că în urma discuțiilor cu conducerea companiei Gaz Natural Fenosa s-a convenit asupra semnării unui memorandum de înțelegere privind soluționarea problemei devierilor  din 2015, precum și a procedurii de suspendare a arbitrajului internațional prin care Republica Moldova a fost atrasă într-un litigiu de către această companie, pentru găsirea ulterioară, pe cale amiabilă, a soluțiilor de depășire a situației respective.
 
În final Octavian Calmâc a reiterat că Ministerul Economiei, ține la control subiectul asigurării securității energetice a țării și întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea fiabilă cu resurse energetice a consumatorilor în condițiile celor mai mici prețuri posibile, reieșind din conjunctura regională existentă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus