Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.02.2016

În Republica Moldova va fi implementat Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje

Guvernul a aprobat astăzi modificări și completări la legea privind siguranţa alimentelor, care stabilesc baza legală pentru dezvoltarea și implementarea Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF).
 
Noul sistem va permite notificarea și evaluarea riscurilor directe și indirecte asupra sănătății umane, prezente în alimente sau în hrana pentru animale, precum și informarea populației în scopul prevenirii acestor riscuri.
 
Astfel, SRAAF va include o reţea de comunicare formată din responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Vamal, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi ai Agenției Naționale pentru Siguranţa Alimentelor, care va administra reţeaua și va reprezenta punctul naţional de contact al SRAAF.
 
Potrivit documentului, în cazurile identificării riscurilor majore pentru sănătatea umană, sănătatea animală sau mediul înconjurător, ANSA, din proprie inițiativă, sau la solicitarea unui alt membru al reţelei, va suspenda importul, introducerea, plasarea, utilizarea alimentelor și furajelor pe piața autohtonă, sau va stabili condiții speciale pentru acestea.
 
Modificările și completările respective au fost adoptate în contextul armonizării legislației naționale la cea europeană în domeniul siguranței alimentelor, în conformitate cu angajamente asumare de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus