Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.02.2016

Modificări la ”Legea 2%”: acces egal la mecanismul de desemnare procentuală pentru asociațiile obștești și entitățile religioase

Proiectul de modificare a pachetului de legi pentru desemnarea procentuală 2% sau așa-numita „Legea 2%” a fost înregistrată astăzi în Parlament. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați.

Proiectul de lege reglementează condițiile de acces egal la mecanismul de desemnare procentuală pentru asociațiile obștești și entitățile religioase, optimizarea modului de efectuare și utilizare a desemnărilor procentuale, includerea unor reguli adecvate și egale de raportare și sancționare a beneficiarilor în caz de utilizare neadecvată a surselor.

Proiectul de lege prevede ca desemnarea procentuală să fie aplicată începând cu venitul obținut în 2016, urmând să fie elaborat și adoptat Regulamentul pentru punerea în aplicare a mecanismului de desemnare procentuală, iar instituțiile responsabile să-și adapteze reglementările interne.

Inițiativa legislativă a fost elaborată cu susținerea reprezentanților societății civile, după dezbateri îndelungate, precum și ca urmare a angajamentelor asumate de către Parlamentul Republicii Moldova în fața societății civile. Aceasta are ca scop sporirea sustenabilității financiare ale organizațiilor societății civile.

Prin modificarea pachetului de legi care constituie „Legea 2%”, autorii inițiativei legislative propun înlăturarea condițiilor inegale pentru asociațiile obștești și cultele atât în accesarea mecanismului, cât și în sancționarea în caz de utilizare neadecvată a surselor; întocmirea listei beneficiarilor desemnărilor procentuale; modul de efectuare a desemnărilor și utilizarea sumelor acumulate; precum și controlul și sancțiunile pentru folosirea neconformă a desemnărilor procentuale.

Proiectul urmează a fi avizat în comisiile parlamentare, iar ulterior propus plenului Parlamentului pentru aprobare, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus