Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.02.2016

România își reconfirmă poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova

România își reconfirmă poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova

În anul 2015, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 1,352 mld. USD. Exportul mărfurilor românești s-a ridicat la 820 mil. USD, iar importul din Republica Moldova la 532 mil. USD. Soldul tranzacțiilor comerciale bilaterale a fost de 288 mil. USD, în favoarea României.

Cea mai mare pondere în volumul mărfurilor exportate în Republica Moldova o au produsele minerale, peste 35%, urmate de mașini, aparate și echipamentele tehnice, cu peste 21% din total. Principalele categorii de mărfuri achiziționate din Republica Moldova sunt mașini, aparate echipamente tehnice (peste 43% din mărfurile importante din Republica Moldova), precum și metale comune și articole metalice (peste 20% din totalul mărfurilor importate din Republica Moldova).

Potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Chișinău, la data de 31 decembrie 2015, Republica Moldova ocupă locul 4 la export în comerțul României cu țările din afara UE și locul 8 la import.

De asemenea, la sfârșitul lunii decembrie 2015, în România erau înregistrate 4673 de societăţi mixte cu participare din Republica Moldova, cu un capital investit în sumă de 47,96 mil. USD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus