Trimite e-mail | Printeaza
IT
17.02.2016

Pavel Filip: „Implementarea serviciului 112 este un semn de civilizație al unei țări"

Pavel Filip: „Implementarea serviciului 112 este un semn de civilizație al unei țări

Astăzi, în ședință de Guvern, a fost adoptat pachetul de hotărâri care prevede asigurarea instrumentelor necesare pentru implementarea Serviciului naţional unic de urgență 112. Decizia a fost luată după ce acum o săptămână, la ședința precedentă a Guvernului, Prim-ministrul Pavel Filip a cerut urgentarea implementării acestui serviciu.
                      
”Sunt sigur că dacă funcționa serviciul 112, cazul Baștovoi nu s-ar fi întâmplat. Implementarea numărului unic de urgență este un semn de creștere a gradului de civilizație a țării”, a menționat Premierul.
 
Utilizarea sistemelor informaţionale automatizate specializate și implicarea simultană a mai multor servicii specializate de urgenţă va reduce timpul de chestionare a apelului, va spori operativitatea reacţionării calitative la urgenţe, fapt ce va diminua pagubele umane și materiale în situațiile de criză. Toate apelurile vor fi gratuite pentru utilizatori, atât în reţeaua de telefonie fixă cât şi cea mobilă.
 
Un avantaj este și faptul că oamenilor le va fi mai simplu să folosească un singur număr, care este uşor de reţinut şi poate fi apelat în orice situaţie neprevăzută, indiferent de locul în care se află.
 
În rezultatul semnării memorandumului între Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor şi partenerii din Suedia, Nordic Investment Bank, a fost efectuat studiul de fezabilitate pentru crearea şi implementarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112 în Republica Moldova. Totodată, având în vedere reorganizarea serviciilor de urgenţă în baza noului concept, Ministerul Finanţelor consideră necesară evaluarea şi optimizarea serviciilor actuale de urgenţă cu îndreptarea mijloacelor financiare către serviciul care se propune а fi creat.
 
Utilizarea numărului unic european de apelare a serviciilor de urgenţă 112 va permite organizarea adecvată şi eficientă a serviciilor de urgenţă pe întreg teritoriul ţării conform cerinţelor Uniunii Europene. În prezent, acest serviciu este folosit în toate statele membre ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus