Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.02.2016

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 17 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Doamnelor şi domnilor, sunt onorat să-l am astăzi oaspete pe Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. Domnule Preşedinte, bine aţi venit la noi! Sunt foarte bucuros că aţi acceptat invitaţia mea pe care am exprimat-o cu ocazia unei convorbiri telefonice pe care am avut-o acum câteva săptămâni.
Eu mă bucur că Preşedintele Timofti a decis să viziteze România cu puţin timp înainte de încheierea mandatului domniei sale, un mandat care, cu certitudine, a dovedit că dumnealui este foarte aproape nu numai de Republica Moldova, ci şi de România, şi promovează ideea unei colaborări intense între ţările noastre.

Apreciez cu atât mai mult această vizită a domnului Preşedinte Nicolae Timofti, fiindcă ea vine într-o perioadă care de fapt este destul de complicată pentru Republica Moldova, un guvern nou, care se găseşte în faţa multor provocări, final de mandat al Preşedintelui. Deci, pe scurt, o situaţie complicată. Însă eu sunt optimist. Ştiţi că acum puţin timp am avut vizita noului Prim-ministru însoţit de mulţi membri din noul guvern, la puţin timp, cred că două sau trei zile după învestire, şi acest lucru ne arată, în aceeaşi idee, apropierea şi intenţia de colaborare dintre Republica Moldova şi România.
Am avut astăzi, cu domnul Preşedinte Timofti, convorbiri foarte bune, foarte profunde şi, cu această ocazie, sigur, am evaluat situaţia şi din Republica Moldova şi situaţia din Europa. Domnul Preşedinte mi-a prezentat opinia domniei sale despre mersul lucrurilor în ceea ce priveşte Acordul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Acordul de Asociere, dar am discutat şi chestiuni destul de concrete, legate în special de situaţia economică din Moldova, dar şi despre situaţia finanţelor publice şi a solicitărilor de a veni noi în sprijinul Republicii Moldova.

Noi, România, declarăm de mult că suntem alături de Republica Moldova, şi acest lucru noi doi îl credem. Pe de altă parte, este evident că sprijinul pe care dorim să-l dăm Republicii Moldova, în special în privinţa finanţelor, este vorba de un împrumut rambursabil şi un ajutor umanitar nerambursabil, trebuie să vină în situaţia în care şi noi constatăm progrese în ce priveşte abordarea publică din Republica Moldova.

Aceste lucruri le-am discutat şi cred că pot să spun, domnule Preşedinte, că suntem pe aceeaşi lungime de undă şi credem că aceste lucruri nu numai că sunt necesare, dar că sunt de aşteptat, sunt fezabile şi am aflat cu bucurie că unele din condiţii deja sunt puse în practică, iar domnul Preşedinte m-a asigurat că Parlamentul Republicii Moldova, care începe să lucreze în sesiune de mâine, este pregătit să sprijine noul guvern, pentru a îndeplini condiţiile la care s-a angajat noul guvern.
Pe scurt, puteţi, domnule Preşedinte, să contaţi pe noi! Suntem aproape, suntem hotărâţi să vă sprijinim în drumul pe care l-a început Republica Moldova de câţiva ani buni, drumul pro-european.
Pe de altă parte, şi cu asta vreau să închei, suntem conştienţi, şi unii şi alţii, că este nevoie de mult mai multe proiecte economice comune, şi aici aş da poate un singur exemplu: gazoductul care în bună măsură deja este realizat şi ambele părţi îşi doresc o continuare pentru a oferi Republicii Moldova surse alternative de energie. În această idee, cred că guvernele noastre vor găsi oportunităţi de colaborare şi de promovare comună a unor proiecte economice viabile, fezabile şi în beneficiul statelor noastre.

Mulţumesc! Domnule Preşedinte, aveţi cuvântul!”
Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti: „Stimate domnule Preşedinte Klaus Iohannis, doamnelor şi domnilor, îi mulţumesc din toată inima domnului Preşedinte Iohannis pentru atmosfera cordială în care a decurs convorbirea noastră şi pentru deplina înţelegere pe care domnia sa o arată pentru Republica Moldova.
Relaţia specială şi privilegiată dintre statele noastre se exprimă prin numeroase proiecte bilaterale, multe dintre care sunt în plină desfăşurare, iar altele urmează. Criza politică de la Chişinău şi problemele noastre instituţionale nu au afectat în niciun fel dialogul politic şi economic între cele două maluri ale Prutului. Dimpotrivă, am sentimentul că greutățile prin care trecem în Republica Moldova ne-au apropiat şi mai mult, iar perspectivele de colaborare devin tot mai evidente, de neocolit, aş putea spune. Aceasta este evoluţia firească a lucrurilor, după părerea mea. Sprijinul constant şi valoros, pe care România ni-l acordă în multe domenii, este de necontestat.

În primul rând, acest sprijin se exprimă prin asistenţa acordată în parcursul nostru european. Succesele pe care le-am repurtat în trecut pe această dimensiune se datorează într-o bună măsură şi autorităţilor de la Bucureşti, cărora le mulţumesc încă o dată din tot sufletul.

I-am spus Preşedintelui Iohannis că îmi doresc ca România să participe în continuare, aşa cum am stabilit şi înainte, la dezvoltarea noastră energetică, care ne-ar permite să ieşim din zona vulnerabilităţilor. Sunt riscuri politice, geopolitice şi economice, pe care le-am abordat astăzi, în discuţia noastră, iar evitarea lor ar plasa Republica Moldova într-un spaţiu european de stabilitate. Când vorbim despre investiţii, cred că este foarte important ca în Republica Moldova să investească capital un partener serios, de încredere şi cu bune intenţii, aşa cum este România pentru noi.
Apropierea noastră politică, economică şi informaţională trebuie să fie un deziderat al anilor care urmează. Am convingerea că această tendinţă va folosi oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperităţii şi securităţii noastre, a tuturor.
Domnule Preşedinte, eu vă mulţumesc foarte mult pentru faptul că dumneavoastră aţi făcut această propunere de a ne reîntâlni aici, la Bucureşti!

Eu sunt mândru că pe parcursul mandatului am avut ocazia la început să vin în prima vizită la dumneavoastră şi probabil că va fi şi ultima vizită în cariera mea de preşedinte al Republicii Moldova şi tot am făcut-o la Bucureşti.
Mă atrage foarte mult România. Deşi mă simt ca acasă, şi aici şi în Moldova, eu o să vă deschid aşa, un secret. Fiind la o şedinţă a şefilor statelor CSI, am vorbit despre poezie. Am vorbit şi despre limba în care se citesc unele poezii şi eu am spus că aceeaşi poezie, pe care eu am citit-o în limba rusă, sună foarte frumos și în limba română.
Domnul Karimov m-a întrebat: „În care limbă?” Dar eu zic: „În limba română, limba părinţilor mei, a buneilor mei, a neamului meu şi a oamenilor care trăiesc pe pământul Republicii Moldova”. Asta e. Vă mulţumesc!
Şi eu sunt sigur că Republica Moldova şi cu România o să continue acele bune relaţii, fiindcă Moldova, mai bun prieten, mai apropiat din toate punctele de vedere, nu are, decât România. Da!”

Întrebări din partea reprezentanţilor mass - media:
Jurnalist: Bună ziua! Prima întrebare este pentru domnul Preşedinte Iohannis. În declaraţia dumneavoastră v-aţi arătat destul de optimist în privinţa evoluţiei din Moldova şi reformei promise. Ştim că în toamna trecută nu aţi semnat acest Acord de împrumut. Românii, totuşi, au cerut nişte lucruri specifice din partea Moldovei, în schimbul acestei sume de 60 de milioane de euro. Domnule Preşedinte, în acest moment sunteţi convins că România va semna după, după semnalele pe care le aveţi, va semna acest Acord de împrumut?

Klaus Iohannis, Președintele României: În a doua parte a anului trecut, Parlamentul României a aprobat un împrumut în valoare de 150 de milioane pentru Republica Moldova, având în vedere situaţia complicată a finanţelor publice din Republica Moldova. Când a ajuns acest acord la mine, la promulgare, Republica Moldova a avut un guvern interimar, cu o situaţie politică greu de evaluat. Şi atunci am decis că ar fi mai bine să aşteptăm până când Republica Moldova are un guvern sprijinit de Parlament şi începe să implementeze câteva dintre reformele care au fost promise. Aşadar, am oprit promulgarea şi am trimis acordul înapoi, în Parlament. Republica Moldova are un nou guvern, are un Prim-ministru pe care l-am întâlnit şi care mi se pare hotărât să pună în practică ceea ce a promis şi aşteptăm primii paşi, foarte concreţi, pe calea reformei. După care, fără îndoială, vom putea să purcedem la acordarea primei tranşe. Aici este vorba de condiţii care ţin, de exemplu, de bună guvernanţă bancară, de independenţa justiţiei, dar şi de lucruri foarte concrete, de exemplu, de aprobarea unui așa-numit roadmap cu Fondul Monetar Internațional. Aceste lucruri au fost transmise de la Prim-ministru la Prim-ministru şi eu cred că noul Guvern are tot interesul pentru a începe rapid aceste reforme, Parlamentul cred că are acelaşi interes - vorbesc de Parlamentul Moldovei - şi atunci, cu siguranţă, se va putea trece la treabă. Însă nu ştim dacă acest proces durează o lună sau două sau trei sau şase și atunci, am decis să acordăm Moldovei un ajutor umanitar, un grant nerambursabil, pentru a veni în sprijinul oamenilor de acolo. Până la urmă, cei care au nevoie de ajutor urgent sunt cetăţenii din Moldova cu situaţii complicate şi, în acest sens, este gândit ajutorul umanitar, care vine să suplinească anumite măsuri, până când se ajunge la un acord pentru împrumutul rambursabil.

Jurnalist: Mulţumesc! Ultima întrebare este pentru domnul Preşedinte Timofti. Sunteţi la final de mandat. Ţara dumneavoastră a avut multe probleme sociale şi politice - a dispărut peste un miliard de dolari de la trei bănci; aţi avut, în timp de un an, şase prim-miniştri. Aţi semnat un acord cu UE. Sunteţi convins, cu toate aceste date, că Moldova este pe un parcurs european ireversibil?

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti: Eu am mai spus-o şi repet încă o dată, pentru cei prezenţi, că am venit în această funcţie de Preşedinte în 2012, în luna martie, numai datorită faptului că partidele care erau la guvernare aveau ca program semnarea Acordului de asociere şi alte acţiuni legate de acest proces de integrare europeană. Eu cred, în perspectiva Republicii Moldova, că o să devină o ţară membră a Uniunii Europene. O spun cu regret că nu s-a reuşit ca noi să parcurgem această cale spre realizarea, după semnare, a Acordului de asociere şi planurile de integrare europeană au redevenit suspecte din motivul unor greşeli care s-au comis pe parcursul guvernării. Într-adevăr, situaţia nu este simplă, dar eu cred că Republica Moldova, poporul Republicii Moldova, vor alege întotdeauna în Parlament forţe pro-europene şi ne vor da posibilitatea ca noi să realizăm acest program. Greşelile pe care le cunoaştem, despre care se vorbeşte, mai cu seamă dispariţia unei sume considerabile din Banca Naţională, ne vorbesc despre faptul că sunt multe nereguli în domeniul financiar bancar. Acum se discută, se vorbeşte la nivel serios şi, în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internațional, cu ţările Uniunii Europene, cu sprijinul prietenilor noştri, al partenerilor, noi vom găsi căile de ieşire din situaţia nu uşoară. Dar eu sunt sigur că nu avem altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât calea de integrare europeană.

Jurnalist: Bună ziua! O întrebare adresată preşedintelui Klaus Iohannis. Luni, la Bruxelles, a avut loc o reuniune a Consiliului de Miniştri ai Uniunii Europene, care s-a încheiat cu 13 concluzii legate de Republica Moldova. În aceste concluzii erau exprimate mai multe îngrijorări, printre care unele despre independenţa justiţiei şi despre libertatea presei în Republica Moldova. Cum a interpretat România acest mesaj, la care este semnatară, şi cât de dificilă este de acum încolo misiunea României să apere interesele Republicii Moldova?

Președintele României, Klaus Iohannis: Acea întâlnire a fost, din punctul nostru de vedere, una foarte pozitivă. Din mai multe motive: una la mână, miniştrii de externe europeni au confirmat că evaluarea noastră asupra situaţiei din Republica Moldova este una corectă. În acelaşi timp - şi m-am bucurat când domnul Ministru de Externe Lazăr Comănescu mi-a comunicat acest lucru - miniştrii de externe au declarat că ei pun foarte mare preţ pe evaluarea pe care o face România şi pe demersurile pe care le face România în Republica Moldova. În consecinţă, am toată convingerea că nu vom merge în Moldova să discutăm pe mai multe voci, ci vom merge în Moldova şi vom discuta, şi România şi Uniunea Europeană, aceleaşi lucruri care, în definitiv, sunt importante nu pentru noi doar; pentru noi sunt importante fiindcă sunt principii de la care nu vrem să ne abatem, dar sunt importante pentru cetăţenii Republicii Moldova, fiindcă respectarea acestor principii va duce, în definitiv, la o integrare europeană avansată şi la bunăstare pentru cetăţenii Moldovei. Şi, în definitiv, acesta este lucrul aşteptat de oamenii din Moldova: să aibă o guvernare care îi duce spre Europa şi să le meargă mai bine. Şi sunt optimist în această privinţă.
Domnule Preşedinte, vă mulţumesc! Să auzim numai de bine!
Vă mulţumesc tuturor!

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus