Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.02.2016

Comănescu a atras atenția, la CAE, asupra importanței monitorizării angajamentelor asumate de Republica Moldova

Comănescu a atras atenția, la CAE, asupra importanței monitorizării angajamentelor asumate de Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a atras atenția, luni, în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, asupra rolului important pe care îl joacă monitorizarea, de către Uniunea Europeană, a implementării angajamentelor asumate de Guvernul de la Chișinău pentru ca Republica Moldova să beneficieze de sprijinul UE.

Potrivit MAE, schimbul de opinii din cadrul CAE referitor la Republica Moldova a relevat atenția cu care UE urmărește evoluțiile din această țară, precum și importanța pe care Uniunea o acordă adoptării măsurilor de implementare a reformelor și redresare a situației economice și financiare. După cum arată comunicatul MAE, la reuniunea CAE a rezultat disponibilitatea Uniunii de acordare de sprijin Republicii Moldova.

"În cadrul intervenției sale, ministrul Lazăr Comănescu a făcut o analiză a situației din Republica Moldova și a prezentat dialogul bilateral intens cu autoritățile din acest stat, inclusiv la nivel de prim-miniștri. În context, a menționat și asistența umanitară pe care o va oferi România pentru populația din țara vecină. A reamintit lista de condiții pe care prim-ministrul Pavel Filip s-a angajat să le îndeplinească pentru ca Republica Moldova să beneficieze de sprijinul pe care UE și România și-au manifestat disponibilitatea de a-l acorda. A atras atenția asupra importanței monitorizării de către UE a implementării acestor angajamente și a insistat pentru o abordare activă, angajată și echilibrată a Uniunii, în raport cu rezultatele evaluărilor de etapă ale progreselor realizate", precizează MAE.

Potrivit MAE, pe termen scurt, eforturile noului Guvern de la Chișinău trebuie să se concentreze pe menținerea stabilității politice și economice, precum și asupra lansării de reforme credibile, necesare menținerii parcursului european. Pe termen lung, se impune consolidarea capacității instituțiilor statului și stimularea creării unei noi culturi politice, în consonanță cu așteptările opiniei publice, menționează aceeași sursă.

"Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, au apreciat în mod deosebit disponibilitatea României de conlucrare cu instituțiile europene și de consultare cu statele membre UE în ceea ce privește calibrarea relațiilor Uniunii cu Republica Moldova", punctează MAE.

În ceea ce privește criza siriană, adaugă aceeași sursă, miniștrii europeni au apreciat că acordul privind încetarea ostilităților este o etapă importantă în crearea condițiilor necesare reluării procesului politic sub egida ONU, iar ministrul de externe român s-a referit la unitatea UE care "poate juca un rol notabil în determinarea reducerii tensiunilor dintre actorii regionali".

"În cadrul întâlnirii informale, cu participarea omologului libanez, au fost abordate aspecte regionale, atât din perspectiva celor mai recente evoluții, cât și a rolului Libanului în gestionarea problematicii refugiaților. Ministrul Comănescu a reiterat susținerea pentru stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Libanului și a exprimat încrederea că factorii politici din Liban vor accelera procesele interne de consultare în vederea desemnării președintelui. În context, a amintit de asistența oferită de România pentru programul de formare profesională, inclusiv în domeniul forțelor de ordine pentru Liban", se mai arată în comunicatul MAE. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus