Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.02.2016

Suedia va continua să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova

Suedia va continua să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova

Prioritățile Parlamentului Republicii Moldova pentru perioada următoare, soluțiile imediate pentru redresarea situației social-economice din țara noastră, implementarea reformelor asumate în contextul integrării europene, consolidarea securității energetice au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului cu Secretarul de stat al Ministerului Comerțului și Inovației, Oskar Stenstrӧm.

Andrian Candu și Oskar Stenstrӧm au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la cooperarea moldo-suedeză, inclusiv proiectele prioritare deja inițiate de autorități, unde sprijinul și experiența Suediei ar avea un impact substanțial asupra îmbunătățirii calității vieții cetățenilor moldoveni. Printre acestea se numără proiectul de implementare la nivel național a sistemului unic pentru apeluri de urgență 112, interconectarea infrastructurii energetice a Republicii Moldova cu cea a României, crearea unei unități specializate pentru coordonarea și monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere.

Referindu-se la prioritățile legislative care se vor regăsi pe agenda primelor ședințe plenare, Președintele Parlamentului a punctat reforma Procuraturii Generale, consolidarea sistemului financiar-bancar prin adoptarea ”pachetului bancar”, perfecționarea legislației în domeniul energetic.

Andrian Candu a dat asigurări că Parlamentul va recupera restanțele legislative ce țin de implementarea Acordului de Asociere până la următoarea ședință a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, planificată pentru a doua jumătate a lunii martie curent.

Oficialii au mai discutat despre cooperarea autorităților centrale cu autonomia găgăuză și regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Speakerul și-a exprimat încrederea că dialogul constructiv care caracterizează în prezent relația Chișinău-Comrat se va solda cu rezultate pozitive, iar această practică va putea fi aplicată și în relațiile cu regiunea transnistreană.

La rândul său, Secretarul de stat al Ministerului Comerțului și Inovației, Oskar Stenstrӧm a dat asigurări că Suedia va continua să sprijine reformele europene în Republica Moldova și a încurajat autoritățile să consolideze instituțiile democratice din țara noastră în strânsă cooperare cu societatea civilă, care trebuie implicată plenar în procesele decizionale.

Andrian Candu își continuă vizita la Stockholm, urmând ca, în după-amiaza zilei de astăzi, să se întâlnească cu omologul său, Președintele Parlamentului suedez, Urban Ahlin, în cadrul unei întrevederi în format larg, unde vor fi prezenți reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare din Legislativul Suediei.

Pe parcursul zilei de ieri, Președintele Parlamentului a mai avut întrevederi cu Ministrul Culturii și Democrației, precum și cu Președinta Consiliului Municipal Stockholm, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus