Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.02.2016

Antreprenorii moldoveni au discutat oportunități de colaborare comercială cu companii din Ucraina

Zeci de companii din Republica Moldova și Ucraina au participat la Forumul moldo-ucrainean, găzduit de Expoziția Națională „Fabricat în Moldova", organizat de către Camerele de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Ucrainei, cu participarea ambasadorilor ambelor țări.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, Vladimir Didilica, a salutat prezența delegației oficiale și a companiilor din Ucraina, menționând că aceasta este un partener strategic pentru Republica Moldova, și în acest sens, trebuie depuse toate eforturile necesare, atât la nivel cameral, cât și guvernamental, pentru a intensifica relațiile de colaborare economică și schimburile comerciale între state.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatișin a subliniat importanța forumului pentru sectorul privat din ambele țări, menționând că: „este o platformă ce oferă posibilitatea agenților economici să facă schimb de oferte comerciale și să încheie noi parteneriate de afaceri".

„Intenționăm să colaborăm și în continuare privind dezvoltarea proiectelor în comun, să organizăm forumuri de afaceri, întâlniri B2B, dând posibilitatea operatorilor din ambele țări să comunice și să identifice noi posibilități de cooperare", a menționat ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ruslan Bolbocean. De asemenea, acesta a mai adăugat că vizitarea expoziției „Fabricat în Moldova" este o bună oportunitate pentru companiile străine de-a se familiariza cu mediul de afaceri moldovenesc.

Potrivit Vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie din Ucraina, Serghei Svystil, sectorul privat din Ucraina manifestă un interes sporit pentru a intensifica schimburile comerciale, dar este necesar de a facilita acest proces prin simplificarea procedurilor vamale şi reducerea numărului de documente necesare pentru efectuarea exportului, ceea ce îngreunează semnificativ întreg procesul. De asemenea, acesta a lansat invitație tuturor operatorilor economici, care doresc să găsească parteneri de afaceri, să participe la Forumul exportatorilor care va avea loc în perioada 27-28 aprilie la Kiev.

Potrivit CCI, la Forum au fost prezenți reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor care au prezentat posibilitățile investiționale pe care le oferă Moldova, dar și oportunitățile pe care le implică regimurile comerciale preferenţiale de care dispune țara noastră, atât în relaţia cu statele membre ale UE, cât şi cu cele membre ale CSI, CEFTA și Turcia. De asemenea, companiile din Ucraina au avut ocazia să învețe din experiența Republicii Moldova în vederea implementării standardelor europene în domeniul sanitar și fitosanitar.

Din componenţa delegaţiei au făcut parte reprezentanţi ai companiilor din Ucraina din industria de prelucrare a lemnului; producători de fructe, legume, miere și ceriale; utilaj medical; producători de aparate electrice de uz casnic și prelucrare a produselor alimentare; producția și prelucrarea cărămizii și grafitului; produse de birotică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus